Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Milliárdos üzlet: francia baromfifeldolgozó száll be a magyar milliárdos családi cégébe

A debreceni Szabó család érdekeltségébe tartozó Tranzit csoport többségi részesedését felvásárolta Franciaország legjelentősebb baromfi-feldolgozója. Óriási üzletről van szó. 

A Reuters híradásából derült ki, hogy a francia baromfifeldolgozó-óriás, az LDC megvásárolja a magyar Tranzit-csoport 70%-os tulajdonrészét. Hatalmas üzletről van szó, erős francia versenyző lép be a piacra, aki elsősorban Németország felé akart nyitni egy kereskedelmi folyosót, és nem mellesleg erős bázisa lesz a kacsa-és lúdpiacon. Az ügyletre még a felügyeletnek is rá kell bólintania.

Szabó Miklós, a Tranzi csoport alapítója. Fotó: Forbes arhív / Orbital Strangers

Szabó Miklós, a Tranzi csoport alapítója. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Az LDC erőteljesen terjeszkedik Európában, ennek egyik fontos eleme, hogy megszerezték az eddig családi cégként működő Tranzit csoportot.

Frissítés – gyorsmérlegünk az üzletről 

Gyorsmérleg a milliárdos kacsabizniszről: inkább beszálló, mint kiszálló

A tulajdonos a debreceni Szabó család, a családfő Szabó Miklós tavaly is szerepelt a Forbes leggazdagabb magyarokat soroló listáján, a 23. volt, 43,4 milliárdos vagyonnal.

Szabó Miklós több mint 20 évvel ezelőtt kezdett üzletelni, mint egyéni vállalkozó. Onnan jutott idáig. Elképesztő siker.

A francia LDC közlése szerint a Tranzit tavalyi bevétele 34,5 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig 6,4 milliárd forint (ez jelentős emelkedés a 2016-os 4,4 milliárdhoz képest (ami a legutóbbi vagyonbecslésünk alapját is képezte).

A felek titkolják a vételárat, de a Forbes eddig használt módszertana alapján, figyelembe véve a vevő által közölt friss adatokat:

nagyságrendileg 35-40 milliárdot érhet a csoport 70%-os tulajdonrésze.

A Tranzit csoport víziszárnyas-tenyésztésben és -feldolgozásban eddig is piacvezető volt Magyarországon. A szektort alaposan felrázó tranzakcióba kezdtek tavaly, amikor bejelentették, felvásárolják a Gastor márka mögötti Bátortrade eszközeit is. Miért volt ez fontos? Mert a Bátortrade eszközei és ingatlanjainak megvásárlásával a Tranzit átállhatott végre a zárt, intenzív tartásra (vagyis a járványoknak sem lesznek annyira kitéve). A feldolgozott hús árát ez alapvetően drágítja, de mindenképp mellette szól a biztonság. A tavaly bejelentett fúzióval Európa legnagyobb kacsaintegrátora lett a Tranzit.

Szabó Miklós és lánya, a szintén a csoportnál dolgozó Szabó Dóra a Forbes 2017-es családi gálájára érkeznek. Fotó: Fekete Csaba,

Szabó Miklós nagyvállalkozó és lánya, a szintén a Tranzit csoportnál dolgozó Szabó Dóra a Forbes 2017-es családi gálájára érkeznek. Fotó: Fekete Csaba.

Szabó Ákos, ügyvezető (az alapító fia) márciusban nyilatkozott arról a Világgazdaságnak, hogy nézelődnek a régióban, milyen cégeket vásárolhatnának fel, elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy olyan üzletbe is belemenjenek, amihez nincs elégséges tőkeerejük, ebben az esetben szóba jöhetett volna a tőzsdére lépés is akár. Kérdésre ugyanakkor elmondta, hogy – ugyan csak elvi síkon, de – felmerült már, stratégiai vagy pénzügyi tulajdonostárs-befektetővel osztanák-e meg a vállalatot. Mint akkor elmondta, a legszerencsésebb egy “vegyes struktúra lenne”.

“Az elől sem zárkózunk el, hogy a mostani tulajdonosok csak kisebbségi részarányt képviseljenek” – mondta akkor Szabó Ákos.

 

Oszd meg!