Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Milliárdos nyertesek és vesztesek – ők voltak Biden és Trump legnagyobb támogatói

Miközben az egyik legmegosztóbb dollármilliárdos évekig uralta a világ legfontosabb politikai pozícióját, 230 további milliárdos saját pénze segítségével próbálta meg bent tartani vagy éppen kirugdalni Donald Trumpot a Fehér Házból. Kik álltak Biden mögött és ki finanszírozta Trumpot?

Az amerikai Forbes interaktív ábrán szedte össze az amerikai elnökválasztás legfontosabb pénzügyi szereplőit: a milliárdosokat, akik mélyen a zsebükbe nyúltak azért, hogy segítsék az elnökjelöltek kampányait.

A Forbes gazdaglistáján szereplők amúgy is nagy hatást gyakorolnak az amerikaiak életére – vagy cégeiken keresztül a gazdaságra, vagy termékeiken-szolgáltatásiakon keresztül magára a társadalomra. És vagyonukon keresztül közvetlenül hatnak a politikára is: az elnökaspiránsok támogatásán keresztül. A politika színpadán talán még soha nem volt ekkora szerepük azoknak a milliárdosoknak, akik

a 2020-as amerikai elnökválasztáson pénzügyileg is beálltak egy-egy jelölt mögé.

Donald Trump már 2017-es hivatalba lépésekor jelezte, hogy mandátuma lejártakor biztosan újraindul, így az amerikai Forbes Trump esetében három éves támogatói időszakot vizsgált (ami már csak azért is indokolt, mert gyakorlatilag kampányüzemmódban vitte végig elnökségét). Trump bő 3 év alatt 25,8 millió dollárt kapott közvetlenül az őt támogató milliárdosoktól.

A Trump-kampányhoz összesen 328,9 millió dollárral jártultak hozzá a leköszönő elnök adományozói.

Joe Biden jóval később kezdte a kalapozást, kampányába csak 2019 áprilisában vágott bele (a demokraták még előválasztást is tartottak, ahol a milliárdos Michael Bloomberg is elindult). Biden, Obama egykori alelnöke gyorsan felvette a lépést, az amerikai Szövetségi Választási Bizottság adatai szerint összesen 637,1 millió dollárnyi támogatás érkezett stábjához. Közvetlenül milliárdosoktól ugyanakkor kevesebbet kapott, mint Trump, csupán 13,4 millió dollárt (pedig emögött a szám mögött több támogató állt, mint Trump esetében: 134 a 101 ellenében. Az egyik legelszántabb Trump-ellenes milliárdos Bloomberg volt, aki 2 milliárd dollárt sem sajnált volna, csak Trump ne legyen elnök, ő végül 1,2 milliárdot költött, javarészt a maga kampányára, de beszállt a hajrában a demokraták helyi, állami szintű kampányaiba. Bloomberg egymaga annyit költött politikára, mint amennyit a két jelölt együttesen kapott adományként.

A Trump által sokat szidott Amazon-vezér, Jeff Bezos nem adományozott, igaz, Trump viselt ügyeiről sokat írt az általa tulajdonolt Washington Post.

Nem meglepő, hogy a 2016-os kampány miatt sokat kritizált Facebook alapító Mark Zuckerberg sem tette le a garast egyik jelölt mellett sem, lett is volna nagy botrány.

A Forbes adatai alapján jól megfigyelhetőek különböző trendek is. Mindkét jelölt fő támogatói olyan milliárdosok, akik leginkább a pénzügyi és befektetői szektorban szerezték vagyonukat (nehéz lenne bármelyiket a Wall Street ellenségének mondani).

Míg a frissen megválasztott

Bident letöbb támogatója Kaliforniából pénzelte, Trump Texasban hasított: a déli államban 88 százalékos támogatottságot élvezett.

A republikániusok legnagyobb támogatói többek között a kaszinóbizniszből meggazdagodó Sheldon és Miriam Adelson házaspár (felajánlás összege: 182,5 millió dollár), Stephen és Christine Schwarzman befektetők (felajánlás összege: 30,2 millió dollár) vagy Bernie és Billi Marcus a Home Depot tulajdonosai (felajánlás összege: 17 millió dollár).

A demokratáknak a legtöbb pénzt Thomas és Kathryn Ann Steyer befektetők utalták (felajánlás összege: 412 millió dollár, ám itt hozzá kell tenni, hogy Thomas Steyer februárig indult volna az elnökségért). A Linkedin társalapítója, Reid Hoffman és felesége, Michelle Yee 12,2 millió dollárral segítette a párt kampányát, míg Soros György 8,7 millió dollárral támogatta a demokratákat.

Részletes adatok az amerikai Forbes oldalán.

Borítókép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala

Oszd meg!

"Egy nyugati mércével mérve elavult pincészetet vettem, szőlőbirtok nélkül, azt nem is adták volna, de pénzünk sem volt rá"