Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Milák Kristóf és Borsi Flóra Európa legtehetségesebb fiataljai között az amerikai Forbes szerint

A globális bizonytalanság nagy napjaiban nehéz a saját és környezetünk kihívásain túl látnunk, de az amerikai Forbes ötödik, a 30 legtehetségesebb 30 év alatti európai fiatalt soroló listája igenis optimizmusra ad okot. Az anyalapunk weboldalán kedden megjelent listából szemezgetünk.

A Forbes idei listáját több száz nevezés és több hónap oknyomozás alapján állította fel – 32 ország olyan 300 ígéretes fiataljának lehetőségeit kutatták, akik összesen 32 iparág masszív átalakulásáért felelhetnek a jövőben. A végső névsorról kategóriánként szakmai zsűri döntött.

Magyarként a listán szerepel a 26 éves Borsi Flóra, az autodidakta digitális fotóművész, akinek munkái Új-Zélandtól az Egyesült Államokig több gyűjtőhöz elkerültek már, sőt szembe jönnek Adobe programok képei között is (róla itt írtunk bővebben). Szintén felkerült Milák Kristóf magyar úszó, aki jelenleg is tartja a világrekordot 200 méteres pillangón, és a legutóbbi világbajnokságról egy arany és egy ezüst éremmel tért haza.

Borsi Flóra

Művészet és kultúra

A listán szerepel többek között a világhírű modell, a 27 éves Cara Delevigne, Freya Allan, a 18 éves színész, akit Netflix és HBO sorozatokban láthatunk, és Bel Powley, aki hozzá hasonlóan elsősorban sorozatokból lett ismert. A zenészek között ott van Lewis Capaldi, aki már az előtt eladta az összes jegyet angliai turnéjára, hogy egyáltalán megjelent volna a legelső albuma, illetve a szintén brit és zenész Dominic Harrison, művésznevén Yungblud. A női zenészek között ott van többek között Celeste Waite, Carmen Vanderberg, Angéle Van Laeken és Naaz Mohammad.

Sport

A sportolók között ott van a sakk nagymester Magnus Carlsen, a jelenlegi (és egyben hatszoros) világbajnok. A szlovén Luka Doncic a Dallas Mavericks játékosa, több rekord jegyzője, akárcsak Ada Hegerberg, a Paris St. Germain női csapatának tagja.

Társadalmi vállalkozók

Közülük a legismertebb egyértelműen a 17 éves Greta Thunberg aktivista. Mellette a jövőt jobbá tevő vállalkozók között olyan cégek alapítóit találjuk mint a portugáliai Smartex és a németországi székhelyű Vinokilo, ők a ruhaipar pazarlásait igyekeznek kiküszöbölni. Maciek Kacprzyk és Karina Sudenyte startupja, a Flawsome! Drinks olyan zöldségeket és gyümölcsöket vásárol fel kereskedőktől, amelyeket azok már nem tudnak eladni, és ezekből készít dzsúszokat vásárlóinak. A Colorintech két afroamerikai alapítója nonprofitjával azon dolgozik, hogy sokszínűvé tegyék a tech világot, és már élvezik a Google, a DeepMind, a Facebook és a Microsoft támogatását.

Pénzügy

A listán többek között ott mosolyog Simao Cruz, a nonprofit Portugal Fintech 24 éves társalapítója, a dán Female Invest mögött álló trió, akik elsősorban pénzügyekre és befektetésekre tanítják nőtársaikat, David Harboe, a koppenhágai NORD.investments társalapítója és CTO-ja, amely jelenleg egymilliárd dollár értékű vagyont menedzsel. Dave McGibbon Passbase nevű crossplatform szoftverével személyazonosság-igazolásra kínál megoldásokat, a Winventure Global GmbH alapítója, Claudio Wilhelmer pedig vállalkozásával olyan pénzügyi szolgáltatóknak segít, mint a Revolut, Transferwise, a SumUp, az N26, a Monzo, a Bunq vagy a Curve.

Tudomány

A tudomány szekcióban szereplő startupalapítók és kutatók többek között olyan problémák megoldásán dolgoznak, mint a krónikus ízületi fájdalom (Jakob Dahlberg és a Joint Academy), a műanyagszennyezés hatása a vízi élőlényekre (Emily Duncan), a városi fák életkorának meghosszabbítása (Nadiné Galle és a Green City Watch) vagy az önvezető technológiák biztonságosabbá tétele (Maya Pindeus, Humanising Autonomy). De akad köztük, aki a WHO munkatársa és aki már 27 évesen a Berkeley Egyetem kutatója.

Tech

A techvilág fiataljainak cégei, amelyeket alapítóként és társalapítóként jegyeznek, teljesen különböző területeken érnek el sikereket. A Let’s Do This például globális sporteseményekhez hozza közelebb felhasználóit, a kijevi BetterMe egészség- és fittness app 50 millió letöltőt, 400 ezer fizetett előfizetőt tart formában. A Getsafe a biztosításkötést- és menedzselést könnyíti meg, a Sensat a való világot fordítja le a mesterséges intelligencia nyelvére. De az idei 30-as listán szerepel a Wolt vezérigazgatója, a 27 éves Marianne Vikkula, és az Európai Bizottság MI-koordinátora, az osztrák Charlotte Stix is.

Az összes kategória és a teljes lista az amerikai Forbes weboldalán, itt böngészhető.

Nyitókép: Borsi Flóra (Fotó: Sebestyén László)

Oszd meg!