Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezért ne küldj többé sms-t, Apple telefonról se

Hogy Facebookon üzengetni nem biztonságos és cseppet sem privát, talán nem újdonság. De mi a helyzet az sms-sel, az Apple iMessage-dzsel és az Android üzenetküldő rendszerével? A válasz nem annyira egyszerű, de van megoldás, állítja az amerikai Forbes szakértője.

A legtöbb üzenet, ami elhagyja a telefonunkat vagy arra érkezik, kódolt. Ez azonban csak a probléma felét oldja meg. A kérdés ugyanis az, hogy kinél vannak a megoldókulcsok. Ha a feladótól a címzettig kódolva van egy üzenet, akkor azt alapesetben csak ez a két személy tudja dekódolni. Tehát például az hiába fut át a WhatsApp rendszerén, az app nem fér hozzá a tartalmához, ez a legfőbb erőssége. Ezzel szemben a Facebook Messenger alapesetben nem ígéri, hogy végponttól végpontig kódolva szállítja a híreket.

Az sms mint üzenetküldési opció, a biztonsági skála másik végén áll, egy már-már ősrégi technológiára épül. Az éterbe ellőtt esemeseink ugyanis kódolatlanul befoghatóvá és összegyűjthetővé válnak a mobilkommunikációs láncban, ahogy erre volt is már példa, például tavaly.

Az sms kiküszöbölését akadályozza, hogy még a legbutább telefonokon is működik ez a funkció. Az ennél is nagyobb gond pedig, hogy ma már nem csak rövid szövegeket továbbítunk általa, hanem hosszabb üzeneteket, mms-csatolmányokat, személyes adatokat, pénzügyi adatokat, érzékeny információkat.

Persze ma már általában van alternatívánk az sms mellett. Az okostelefonok többsége az Apple iOS vagy a Google Android rendszerével működik. Előbbi üzenetküldő rendszere, az iMessage end-to-end, vagyis végponttól végpontig kódolt, tehát biztonságos (igaz, erről kevesebb információ áll a nyilvánosság rendelkezésére, mint a WhatsApp működéséről). Hátránya, hogy csak Apple eszközök között használható, más esetekben általában a felhasználók a kevésbé biztonságos sms-t választják.

Az egyébként, hogy erre az Apple telefon automatikusan engedélyt ad-e vagy sem, megadható a beállításoknál (illetve a különböző rendszereken futó üzeneteknek a színe is más). Ez nem zárja ki az sms-fogadást és küldést, ellenben támogatja a biztonságosabb iMessage használatát.

Az Android beépített üzenetküldő szolgáltatása ezzel szemben a hagyományos sms-hez áll közel, leszámítva néhány plusz funkciót. Ez azt is jelenti, hogy csak az eszköztől a szerveréig kódolja az üzeneteket, bár már dolgozik ennek megváltoztatásán.

Jelen állás szerint tehát az sms gyakorlatilag megkerülhetetlen eszköze életünknek, viszont nem biztonságos. Amit tehetünk, hogy nem osztunk meg magáninformációkat ezen keresztül, erre semmi okunk nincs. Az amerikai Forbes szakértő szerzője elsősorban a WhatsAppot használja és ajánlja még akkor is, amikor épp nem bizalmas üzeneteket küldözgetünk.

Nyitókép: Marcus Winkler / Unsplash

Oszd meg!