Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

fotó: American Public Power Association // Unsplash

Mészáros Lőrinctől vásárol a magyar állam!

Az ország legnagyobb napelemparkja még a Mátrai Erőmű részeként került az egykori felcsúti polgármester kezébe, most pedig úgy néz ki, a magyar állam lecsap rá.

A 444  iparági forrásokból úgy értesült, hogy

a Magyar Villamos Művek (MVM) megvásárolja Mészáros naperőművét, a bevásárlás előtti átvilágítás már el is kezdődött a cégnél.

Orbán Viktor személyes barátja cseh üzletemberek bevonásával, Status Power Invest nevű cégén keresztül vette meg az erőművet a német RWE óriásvállalattól, de már 2018 tavaszán elkezdte kivásárolni a külföldi partnert. Az indoklás szerint a cseheknek más elképzelései voltak az erőművel kapcsolatban.

A naperőművet még a Mátrai Erőmű előző tulajdonosa telepítette 2015-ben, az üzem 16 MW-os kapacitásával körülbelül négyezer háztartás áramellátását biztosítja. Az RWE már az eladás környékén előkészített egy kétszer 20 MW-os bővítést, amit Mészáros a csehekkel közösen meg is akart valósítani. Úgy tűnik a folyamatot mégsem ő, hanem a magyar állam bonyolítja majd le.

A tranzakciónak hála ez az első alkalom, amikor Mészáros közvetlenül, egy cég eladásával szerez pénzt az államtól.

 

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."