Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Mészáros Lőrinc: „Nincs félnivalóm, ekkora céget csak transzparensen lehet működtetni”

Hosszú interjúban igyekezett javítani a róla kialakult képet Mészáros Lőrinc, az ország leggazdagabb embere. Az Index anyagában a cégét érintő támadásokról, üzleti terveiről és cégcsoportjának családi vonatkozásairól is szó esett.

Terjedelmes interjút adott Mészáros Lőrinc, az ország leggazdagabb embere az Indexnek. A lap örült, mert a Mészáros polgármesterként és a felcsúti akadémia vezetőjeként már sokszor nyilatkozott, de most végre a vállalkozót is sikerült leültetni beszélgetni. Az interjú kerülte a kényelmetlen témákat, bár azért így is kapott pár olyan kérdést a Forbes-listát vezető vállalkozó, amire kevés jó válasz létezik.

Az interjú a vagyongyarapodást övező kritikákkal kezdődött, de Mészáros szerint ebben nincs semmi különleges, teljesítmény áll amögött, hogy ő a legsikeresebb vállalkozó. „Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormány.” Sőt, szerinte csak egy balliberális tévhit, hogy a munkákat odaadják a vállalkozóknak.

Hangsúlyozta, hogy mindössze tíz százalékát nyerték meg azoknak az eljárásoknak, amikben elindultak, tehát nem lehet azt mondani, hogy „Mészáros mindent visz.”

Azt is kifejtette, hogy pont abban különbözik a 2010 előtti és utáni világ, hogy most a nem jobboldali táborhoz köthető, ám tisztességes és tehetséges üzletemberek is megtalálják a számításaikat, és sikeresek tudnak lenni. „A gazdaság legtöbb szereplőjével szívesen leülünk egymással egy közös ebédre, vagy veszünk részt közös vadászaton, némelyikükkel kifejezetten jó üzleti és személyes kapcsolatot is ápolok.”

De akkor mégis minek tulajdonítja, hogy ilyen negatív kép él az emberek fejében a cégbirodalmáról? Mészáros hosszan fejtegette az okokat, amiknek középpontjában az volt, hogy

„Magyarországon vannak politikai erők, akik a multinacionális tőke érdekeinek érvényesítésében érdekeltek.”

Hangsúlyozta, hogy ugyan cégcsoportja a legnagyobb építőipari cég, de szerinte a teljes hazai építőiparban felhasznált forrásoknak mindössze hét százaléka érkezik hozzájuk.

Mennyire viselte meg őket a járvány?

Az építőipari érdekeltségei jobban megérezték a járványt, „de munkatársaink helytálltak és teljesítették vállalásainkat.” A pénzügyi végek sem teljesítettek rosszul, sőt, agrárcégei megduplázták bevételeiket. Hangsúlyozta, milyen stratégiai jelentősége van az erős, önálló mezőgazdaságnak és hogy a magyar agrárium milyen jól vizsgázott a járvány alatt.

A Tigáz felvásárlását mérföldkőnek hívta, ezzel a hazai energetikai piac jelentős szereplőjévé léptek elő, a cégek által megvalósulhat az áram- és a gázszolgáltatás szinergiája – ez szerinte növeli a vállalatcsoport hatékonyságát, a fogyasztók pedig gyors és hatékonyabb kiszolgálást kapnak.

Itt jött egy lényegibb kérdés: a Hunguest Hotelsnek nyújtott 17,7 milliárd forintos állami támogatás az ellenzék szerint nem Mészároséknak, hanem a turisztikában dolgozó kisvállalkozásoknak kellett volna inkább megkapniuk. Erre a vállalkozó kifejtette, hogy a Hunguest csak a harmadik, utolsó körben tudott forrásra pályázni, „a sor végén volt, nagyon helyesen, hiszen elsőként a kisebbeket kell megsegíteni.” Ráadásul van is mire fordítani a forrást, hiszen „a szállodalánc 14 szállodáját érintő, Magyarország eddigi legnagyobb szállodarekonstrukciója elodázhatatlanná vált.” És persze turisztikai érdekeltségei „sok esetben az adott települések legnagyobb adófizetői, amiből óvodát, bölcsődét üzemeltetnek, és közfeladatokat finanszíroznak.”

Hangsúlyozta, hogy akik a szállodaláncát támadják, a magyar munkavállalókat, családtagjaikat, tulajdonképpen az országot bojkottálják.

Milyen tervei vannak?

Terjeszkedik a cégcsoport a szállodaiparban, Ausztriában és Montenegróban vannak érdekeltségeik, Horvátországban pedig most építenek egy 200 szobás szállót, de Szlovákiában és Romániában is komoly terveik vannak.

Két további tervről homályosan nyilatkozott: „Van olyan víziónk is, hogy létrehozzunk egy alternatív bankolási lehetőséget, ahol olyan termékeket árusítanánk, amelyeket egy ilyen nagy bank nem tud vagy nem akar. Szeretnénk eljutni azokhoz a vidéki emberekhez, akikhez még a posta is nehezen ér el, nemhogy egy pénzintézet. De ennél többet nem árulhatok el egyelőre.”

Érdekesség, hogy Mészáros véleményezte az Opus árfolyamát is: ma 230 forint környékén mozog a jegyzés, pedig szerinte 350 forintra kellene áraznia azt a piacnak. Szuperbankja, azaz az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank fúziója 2023-2024-re lezárul, egységes bankként működik majd.

„Meghatározó, de 50 százalék alatti részesedése lesz a Mészáros Csoportnak a bankban.” A nevéről még nincs döntés.

A felcsúti perről is szó volt

Megkapta a kérdést, hogy mit szól a felcsúti per nevű koncepcióhoz, amivel a Momentum Mozgalom kampányol. „Az ilyen típusú fenyegetésekkel azt a közösséget is támadják, amelyet mi úgy hívunk, Mészáros Csoport. Mint említettem, csaknem 30 ezer dolgozó tagja ennek a közösségnek, ennyi családnak nyújtunk tisztes megélhetést, munkán alapuló biztonságot.”

Emellett nem érti, hogy lehet támadni egy olyan vállalkozót, aki éves szinten bő százmilliárd forintnyi adót fizet be az államkasszába. Egyébiránt pedig nincs félnivalója, hiszen „egy ekkora vállalatot csak transzparensen lehet működtetni.”

Kis kultúrát is becsempésztek az interjúba, hiszen az MKB-székházban volt, drága festmények előtt. A vállalkozó elmondta, hogy nemrég megvették a Kogart Házat és felújítják, valamint hogy bízik benne: meg tud vásárolni több mint 60 Munkácsy-képet. Többször tárgyalt már erről Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtővel, de még nem jutottak dűlőre.

És aztán jött egy lényegre törő kérdés: ugyan Orbán Viktor a Puskás Akadémia alapításakor 2007-ben azt mondta, hogy nincs realitása az NB1-es szereplésnek, idén másodszor volt dobogón a kormányfő szülőháza mellett stadiont kapó csapat, és a nemzetközi kupában indul. Miért változott az eredeti cél? Mészáros Lőrinc válasza sokatmondó volt:

„2007 nagyon régen volt, akkor még nem láthattuk előre, hogy ennyire sikeres lesz az akadémia fejlődése. Így teljesen természetes, hogy menet közben új célokat tűztünk ki.”

Beszélt cégcsoportjának családi vonatkozásairól is. Mindhárom gyermeke a csoportban dolgozik, nagyobbik lánya a cégcsoport első számú vezetője, középső lánya néhány vállalatot irányít; míg az agrárvégzettségű fia a Talentis Agro Holding igazgatóságának az elnöke. Beszélt válásáról is, mit monda: a vagyonmegosztás már szeptemberben lezárult, nincsenek vitás kérdések köztünk. „Ha erről mostanában megjelenik valami, az csak annak tudható be, hogy a bevallásokat a tulajdonosi változásokról most kellett közzétenni.”


Oszd meg!