Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Mészáros Lőrinc lépett egy nagyot Paks2 irányába (is)

A milliárdos felcsúti polgármester napról napra bővíti vállalatbirodalmát, portfóliója egyre szerteágazóbb, már az atomenergia sem hiányzik belőle. 

A brnó-i székhelyű KrálovoPolská Ria vállalat magyar leánycégének megalapításánál már ott bábáskodott a Mészáros Lőrinc féle Konzum Nyrt. is, mely az 5 százalékos kisebbségi tulajdona mellé most újabb részt szerzett, a szintén Mészáros-érdekeltség Opimus Nyrt-vel együtt pedig már 51 százalékot tulajdonolnak a magyar leányvállalatban, a KPRIA Magyarország Zrt.-ben – derül ki a tőzsde honlapján ma publikált értesítőkből.

A KrálovoPolská Ria egy meglehetősen nagy cég, 8 országban van jelen már most, a magyar a második leányvállalata, de

a régióban terjeszkednének tovább a hagyományos és atomerőművi fejlesztések, valamint a szennyvízkezelési beruházások terén.

Utóbbiban a Mészáros és Mészáros Kft-nek már van tapasztalata, a felcsúti polgármester napról napra növekvő cégbirodalmában ugyanakkor új elem, hogy az atombizniszbe is belekóstolna. A hírek szerint vinné a Mátrai Erőművet is, amihez komoly tőkére lesz szüksége, és nem a vételár miatt, ugyanakkor a legzsírosabb falat egyértelműen az atomüzlet lehet, vagyis Mészáros így potenciális beszállítója és partnere lehet a Paks 2 gigaberuházásnak. Arról nem is beszélve, hogy a cseh állami energiavállalat, a CEZ is új atomerőműblokk építését tervezi.

Csányi is a startvonalon

Nem ez az egyetlen cseh, a nukleáris technológiában jártas cég, ami magyar kézbe került az elmúlt években. Az I&C Energo a.s épp a CEZ értintésével került a Mol után az OT Industrieshez, amibe Csányi Sándor Mol-alelnök bevásárolta magát (az OT ma már Csányi és a Mol érdekeltsége). A cseh vállalat átvétele jelentős akvizíció volt 2012 végén, ugyanakkor az I&C Energo mára kikerült az OT portfóliójából, ismételten cseh magánszemélyek tulajdonában van. (Érdekes adalék, hogy a Mol kisebbségi pakettjét nemrég értékesítő CEZ-től került anno a vállalat a Molhoz, majd az OT-hez, ráadásul igencsak nagy szerepe volt abban, hogy az OT csoport szinten rekordéveket zárt). A Csányi által felügyelt OT ettől függetlenül fontos beszállítója lehet a paksi bővítésnek, az atomerőművel most is van szerződésük.

Az 1889-ben alapított Královopolská Ria Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb tervezőmérnöki, kivitelezési és tanácsadói tevékenységet végző cége, amely az erőművek tervezésében és tesztelésében is nagy tapasztalatra tett szert. A világ 8 államában (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Bahrein, Türkmenisztán, Csehország, Szlovákia és Magyarország) jelenlévő, főleg erőművi, szennyvízkezelési és vegyipari tevékenységgel foglalkozó vállalata a világ számos országában rendelkezik referenciákkal. Megrendelői közé tartozik többek között a Skoda, a Slovnaft, a Dukovany és Temelini Atomerőmű, az Alstom és a Volkswagen.

Oszd meg!