Fotó: A balatonfüredi kikötő. Kép: Google Térkép
Üzlet

Gazdát cserélt a balatonfüredi kikötő – Tiborcz Istvánék nem akárkivel üzleteltek

Zsiborás Gergő
2020. január 13. 2 perc olvasás

A tőzsdén jegyzett ingatlanos cég, az Appeninn Holding bejelentette, hogy megvásárolja a balatonfüredi kikötőt üzemeltető társaságot, a Solum-Investet, de nem egyedül. Az Appeninn egyik nagyrészvényese a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group.

A bejelentés szerint a múlt héten kötötték meg azt az adásvételi szerződést, melynek értelmében az egykor a Simicska Lajos-féle Közgéphez tartozó Solum-Invest Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. többségi tulajdonrészét megszerezte az Appeninn Nyrt., a kisebbségi, 24 százalékos üzletrész pedig az építőiparban érdekelt Bayer Construct Zrt. egyik tulajdonosához, Balázs Attilához kerül.

Mint közleményében az Appennin fogalmaz: „a társaság a kikötő magas színvonalú üzemeltetésével és a partnerével közösen tervezett jövőbeni fejlesztésekkel új, magas minőségű termékkel jelenik meg a balatoni turisztikai piacon”.

A cégregiszter szerint a Solum-Invest eddigi tulajdonosa a Jellinek Dániel többségi tulajdonában álló Indotek csoporthoz tartozó Geraldton Invest volt. Jellinek a Forbes friss listája szerint az ország 10. leggazdagabb üzletembere, nemrég jelentették be, hogy megvásárolja a Diófa Alapkezelőt.

Érdekesség, hogy az Appeninnben megjelenő Tiborcz István attól a Mészáros Lőrinctől vette meg részvényeinek nagy részét, aki a Diófa Alapkezelőben is érdekelt volt a Takarékbankban meglévő üzletrészén keresztül.

Balázs Attila a Bayer Construct többségi tulajdonosa, a társaság 2018-at 22 milliárdos nettó árbevétellel és 2,6 milliárdos adózott eredménnyel zárta, tavaly szerepelt a Forbes Magyar 100 listáján (akárcsak a BDPST Group), a 100 legértékesebb 100 százalékban magyar kézben lévő cég között.

A Solum-Invest 126 milliós árbevételt ért el 2018-ban (a legutóbbi, elérhető mérleg alapján), adózott eredménye 16,1 millió forint volt.

Borító: a balatonfüredi kikötő. Kép: Google Térkép