Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Mészáros Lőrinc – A mi emberünk

Amióta vagyont becslünk, soha senki nem produkált akkora gyarapodást egy év alatt, mint a felcsúti polgármester. A Forbes gazdaglistájának szerkesztője Mészáros Lőrincről. Vélemény. 

A legizgalmasabb kérdés, amit Mészáros Lőrinc kapcsán feltettünk a lista készítésekor: vajon tényleg adnának a Mészáros és Mészáros Kft.-ért milliárdokat? Teljesen más műfaj víziót és vállalkozásokat építeni, mint piacot kapni. Ez az értékelésünket is alapvetően befolyásolta. Mészáros Lőrinc sokat kapott, nemcsak támogatást, de egész piacrészeket is.

Nem elvette, nem megszerezte. Kapta.

Nem csak egy cégbirodalom épül ki a szemünk előtt –  egy lufi is fújódik. Nehéz a számok alapján megállapítani, hogy mekkora a finanszírozási igénye ennek a konglomerátumnak. (A novemberi szám lapzártájakor épp 121 cége volt, azóta kiderült, erőművet is vehet.) A felcsúti polgármester érdekeltségi köre annak ellenére lett nehezebben átlátható, hogy már tőzsdei cégekben is érdekelt.

És miért mondom, hogy fújódik egy lufi is? Az egykori gázszerelő leginkább három területen aktív mint befektető: média, építőipar és futball. Az a közös ezekben, hogy itt a legkönnyebb „felülárazni” a portékát, és éppen azért, mert mindhárom területen nagyon aktív szereplő az állam, nemcsak mint szabályozó, de mint megrendelő is. Legjobban menő építőipari cégének, az R-Kordnak az adózott eredménye több mint 22 százaléka az éves forgalmának. Sok versenytárs irigyelheti ezt a mutatót, főleg, hogy a munkaerő és az alapanyagok egyre drágábbak a szektorban. Nincs ebben semmi meglepő, ahol a versenyt lefojtják, ahol eleve kevesebben állhatnak a rajtvonalra, ott – a korrupciós kockázat mellett – az árak is megemelkednek. Ráadásul pénzbőség van, hiszen az EU-s milliárdokat most tudjuk nagy infrastrukturális beruházásokra felhasználni.

Mészáros Lőrinc a mindennapjainkban - nemcsak tendereket nyer, vesszük és fogyasztjuk is már a termékeit. Infografika a novemberi lapszámban. Összeállította: Fekete Emese, illusztráció: Ristov Avramovski.

Mészáros Lőrinc a mindennapjainkban – nemcsak tendereket nyer, vesszük és fogyasztjuk is már a termékeit. Infografika a novemberi lapszámban. Összeállította: Fekete Emese, illusztráció: Ristov Avramovski.

 

Tekintélyes az egy év alatt megszerzett médiaportfólió is. Épp abban az évben, amikor az állam letarolta a magyar reklámpiacot, a legnagyobb hirdető a kormány volt. Megegyezés kérdése persze, hogy a hirdető kifizeti-e az ún. listaárat, a szektorban jellemzően diszkonttal vásárolnak, akik hirdetnek. Idén eddig 36,4 milliárdot költött reklámokra a kormány, jórészt hozzáköthető szereplőknél.

A futball kissé kilóg a sorból, gondolhatnánk, hiszen a felcsúti futballakadémiának Mészáros csak az elnöke, csakhogy vett egy futballklubot is Horvátországban (az Eszék csapatát). A klub már kötött üzletet a taomilliárdokkal alaposan kitömött felcsúti csapattal, megindult a játékosmozgás. Nem tudjuk, mennyiért, hiszen ezek az adatok idehaza nem nyilvánosak. A nemzetközi futballpiacon ugyanakkor jól látszik, hogy egy állam (Katar) eszetlen pénzszórása mennyire fel tudja nyomni a focistaárakat (a brazil Neymart 222 millió euróért vették meg, soha az életben nem fog megtérülni).

A Dereszla pincéje - Mészáros Lőrinc legértékesebb borászata. Fotó: The Orbital Strangers Project

A Dereszla pincéje – Mészáros Lőrinc legértékesebb borászata. Fotó: The Orbital Strangers Project

De itt vannak az új szerzemények: rengeteg föld, borászat, ingatlanok, szállodák, kempingek. Ezeken nem folyik át a pénz úgy, mint a tendergyőzelmeket halmozó építőipari vállalkozásokon, ezekben leginkább benne áll a pénz, de fenntartani, üzemeltetni ezeket is kell. Olyan vállalkozónak kellene majd ezt jól csinálnia, aki képes volt úgy százmilliárd feletti (105,7!) vagyont felhalmozni mindössze pár év alatt, hogy gyakorlatilag nincs exportbevétele. Egyszerűen nem versenyképes külföldön – mondom máshogy: a piacon. Ne legyenek kétségeink, ez a lufi ki fog pukkadni. Az a kérdés, ki fizeti majd a számlát a végén? (El ne felejtsük: érdekelt az ötödik legnagyobb lakossági bankban, amit előtte az állam megszabadított a rossz minőségű portfóliójától.)

Azzal kezdtem, hogy Mészáros Lőrinc nem elvette vagy megszerezte ezeket a cégeket, hanem kapta. Márpedig ha kapta, jó lenne tudni, vajon kitől? A legegyszerűbb válasz, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől, a földijétől, akinek a futballakadémiáját vezeti. A valóság azonban más: Mészáros Lőrinc mindezt jórészt tőlünk kapta, adófizetőktől.

Zsiborás Gergő, 
főmunkatárs, a Forbes gazdaglistájának szerkesztője.


Mészáros Lőrinc a nyolcadik helyen szerepel a magyar Forbes novemberi számában megjelent friss gazdaglistáján 105,7 milliárd forintos vagyonnal – vagyonát egy év alatt megtriplázta. A lista kivonata ITT található, a magazin még az újságárusoknál.

Lapozz bele a novemberi számba! 

 

 

Oszd meg!