Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Dereszla pincéje - Mészáros Lőrinc legértékesebb borászata. Fotó: The Orbital Strangers Project

Mészáros Lőrinc tokaji bora a top 100-ban. A világon

A boros világban mértékedónak számító Wine Enthusiast összeállításában a 20. helyet szerezte meg a világ borai közül a Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú ötputtonyos aszúja. A bodrogkeresztúri borászat harmadszor került a Wine Enthusiast listájára.

A Dereszla Pincészet – tágabb értelemben pedig az egész tokaji borvidék – sorra gyűjti be a rangos nemzetközi szaksajtó elismeréseit. A Bai Edit főborász által készített borok közül legutóbb

a Chateau Dereszla 2007-es évjáratú ötputtonyos aszúja lett egy másik vezető borszakmai magazin, a Wine Spectator top 100-as listáján 20. helyezett.

A Wine Enthusiast magazint 1988-ban alapították, fő célkitűzése, hogy a világ borairól hiteles információkat adjon a borkedvelőknek.

A Dereszla Pincészet jelenleg két helyen mintegy nyolcezer mázsa szőlőt dolgoz fel 130 hektár területről. Az aszúborok mellett egyre jelentősebb a száraz és pezsgő borok készítése.

Borainak 80 százalékát külföldön, több mint 40 országban értékesíti,

amelyek közül a legjelentősebbek Franciaország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a skandináv országok és Lengyelország. Bár amikor a díjazott bor készült, még nem volt tulajdonos, mégis úgy tűnik, hogy Mészáros Lőrinc tényleg tud valamit: a Dereszla Bortermelő Kft.-t egy éve vásárolta meg a felcsúti gázszerelő-polgármester-nagyvállalkozó a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-n keresztül, majd idén márciusban átvette a Dereszla Kft.-ből 2013-ban kivált Dereszla Sparkling Kft.-t is, ezzel egy sikeres, exportorientált brandet tulajdonol.

Mészáros Lőrinc a nyolcadik helyen szerepel a magyar Forbes most novemberi számában megjelent friss gazdaglistáján 105,7 milliárd forintos vagyonnal. A lista kivonata ITT található, a magazin az újságárusoknál.

Lapozz bele a novemberi számba! 

 

A nyitóképen a Dereszla Pincészet. Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!