Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Mészáros horvát fociklubjában vállal szerepet a 4. leggazdagabb magyar

A Duna Aszfalt-vezér Szíjj László a magyar foci egyik nagy támogatója volt eddig is, de most a Mészáros Lőrinc által tulajdonolt eszéki klub vezetésében is szerepet vállal a 4. leggazdagabb magyar.

Az NK Osijek, vagyis az Eszék labdarúgócsapatának elnöksége megújult – erről a csapat honlapja számolt be, amit a Csakfoci szúrt ki.

Az eszéki klub beszámolója szerint a csapat új vezetésében természetesen ott van a többségi tulajdonos, az NB I-es Puskás Akadémia kuratóriumát is vezető Mészáros Lőrinc. Mellette a 4. leggazdagabb magyar, Szijj László is szerepet vállal. Szíjj közeli üzlettársa Mészárosnak, a Duna Aszfalt az elmúlt években tarolt a közbeszerzéseken, mára egyértelműen Magyarország egyik legnagyobb építőipari cége lett, egyelőre látványos siker nélkül, de próbálkoznak külföldön, Afrikában is terjeszkedni.

A csőd szélére jutott eszéki klubba Mészáros 2016 elején szállt be. A csapat jelenleg a 4. helyen áll a horvát első osztályú bajnokságban, amelyből még 5 forduló van hátra. Ez azt jelenti, hogy

még az is összejöhet Mészárosnak, hogy magyar csapata után a horvát is kijut Európába, vagyis indulhat a második számú európai klubtorna selejtezőjében, az Európa-ligában (EL).

Ennek csoportkörébe jutott be tavaly Magyarországról a Fradi. Idén a selejtezőből a Puskás Akadémia vívhatja ki a részvételt, miután a hétvégén véget ért magyar bajnokságban végül bronzérmes lett.

Mészáros Lőrinc, az NK Osijek focicsapatának többségi- és Ivan Meštrović kisebbségi tulajdonos, valamint az új elnökségi tag, Szíjj László. Fotó: NK Osijek

Duna Aszfalt: a magyar focit is pénzelték

A Duna Aszfalt az Orbán Viktor kormányfő által alapított, felcsúti Puskás Akadémia egyik szponzora, a tiszakécskei klubnak pedig 2011 óta névadó támogatója, a csapat Duna Asztalt TVSE néven indult az NB II-ben, amelyből kiesett (az idényt a koronavírus-válság miatt a másodosztályban idő előtt befejezték). Az NK Osijeknek is mezszponzora a társaság (a Mészáros nevét viselő másik nagy tendergyőztes, építőipari óriás, a Mészáros és Mészáros Kft. mellett).

Az elnökségbe bekerült még Takács Mihály, a Puskás Akadémia főigazgatója, a klub elnöke Szakály Ferenc lett (a kanadai állampolgárságú és szerbiai születésű üzletember szintén üzletelt korábban Mészárossal, és a csapat mögötti NK Osijek d.o.o társalapítója, ide szállt be Mészáros Lőrinc).

„Az anyagi támogatásunkat a továbbiakban is megkapja a klub, a stadion és az edzőközpont kivitelezése zajlik. A klub háttere stabil, működése normális. Ha bármiféle változás várható a jövőre nézve, azt időben bejelentjük majd. De előbb beszélünk a klub tagságával és bemutatjuk nekik is a terveinket” – mondta Mészáros Lőrinc a klubhonlap szerint.

Eszéken 10 milliárd forintból épül új stadion, a magyar kormány 2016 óta 3 milliárd forinttal támogatta a klubot.

Borítókép: Mészáros Lőrinc, az NK Osijek focicsapatának többségi- és Ivan Meštrović kisebbségi tulajdonos, valamint az új elnökségi tag, Szíjj László. Fotó: NK Osijek


 

"Az első marketingesünktől azt kértem, hogy küldjön nekem egy titkosított levelet. Két nap alatt sem sikerült neki."