Üzlet

Messi szerződése lejár ma éjfélkor, holnaptól bárki ingyen viheti

Zsiborás Gergő
2021. június 30. 4 perc olvasás

Az argentin labdarúgó-válogatott és a Barcelona sztárja épp a Copa América kontinentális tornán vesz részt, és egyelőre semmi hír az új szerződéséről.

Az Európa-bajnoksággal (Eb) párhuzamosan zajlik a végül a járványhelyzet miatt Brazíliába rekordidő alatt átszervezett Copa América, ahol az argentin csapat a negyeddöntőben majd Ecuadorral játszik. A tornáról Lionel Messinek csak ezüstérme van, a felnőtt válogatottal még nem emelhetett trófeát a magasba, nem úgy Barcelonában, a klubcsapatában. A focista egyértelműen nyerni akar a válogatottal, úgyhogy most a futballra koncentrál. Barcelonában meg egyre idegesebbek.

Az új elnök meg akarja tartani Messit

Újra nagy kérdés ugyanakkor, hogy tényleg a katalán fővárosban folytatja-e az argentin zseni. A szerződése ugyanis ma éjfélkor lejár, ami azt is jelenti, hogy érvényét veszti az abba foglalt 700 millió eurós kivásárlási ár.

Ha valaki vinni akarja, holnaptól ingyen megteheti, a nyakig adósságban ülő Barcelonával majd csak a fizetési ajánlatban kell versenyeznie. 

A katalánok ugyanis megtartanák a klubikont. Az új elnök, Joan Laporta egyik választási ígérete éppen ez volt. A régi-új klubvezér kifejezetten jó kapcsolatban van Jorge Messivel, a játékos édesapjával, aki egyben ügynöke is.

A spanyol Marca sportlap úgy tudja, Laporta és az idősebb Messi a napokban tárgyaltak, az elnök pedig éjfél előtt szeretné lezárni az ügyet.

Az nem példa nélküli, hogy Messi a végsőkig húzza az új szerződése aláírását, mint nemrég kiderült, elég jó alkupozícióban volt eddig is: rekord összegű pénzt fizettek neki Barcelonában. 

A megroppant anyagi helyzetben lévő óriásklub most nem feltétlen engedheti meg magának, hogy rekord összegekről írjon alá a már 34 éves sztárral, de

ha Messi szabadon igazolható lesz, most is igen erős alkupozícióba kerül.

A Marca szerint mégha komplex is a mostani helyzet, nem megoldhatatlan, és nagyon más, mint tavaly ilyenkor volt. Messi az azóta megbukott Bartomeu elnöknek faxon üzente meg tavaly nyáron, hogy távozni szeretne.

Az új elnöknek a pénzügyekben is rendet kell raknia, a Messi-szerződés ezért is kiemelten fontos. Szponzorációs szempontból erős űtőkártya Laporta kezében, hogy a világ egyik legjobbja az alkalmazottja,

plusz bevételekre, szponzorokra pedig nagy szükség van most Barcelonában.

Nemcsak a pénz számít Messinek?

A Marca szerint nemcsak a pénz lesz a döntő abban, hogy Messi marad-e, hanem az is, hogy a klub fel tud-e vázolni egy olyan projektet, ami alapján képes lehet újabb trófeákat nyerni. Tavaly végül csak egy spanyol kupát nyertek, ami az ő szintjén szinte semmi.

Hogy Barcelonában nincs tele a kassza, azt jól mutatja, hogy Laporta elnök eddig bejelentett négy fontosabb igazolása mind ingyen érkezik a klubhoz. 

Mindent egybevetve így is meglepetés lenne, ha Messi távozna Katalóniából, bár ehhez tavaly nagyon közel került. Akkor a Barcelona kiábrándító vereséget szenvedett a Bayern Münchentől a Bajnokok Ligájában, a szezon ugyanakkor elhúzódott a járvány miatt, Messi pedig június 30-ig nem jelezte, hogy távozni szeretne. Ha ezt megtette volna, akkor szerződése értelmében, a klubnak el kellett volna engednie, ennek hiányában viszont az akkor még a klubot irányító Bartomeu hivatkozhatott arra, viheti, aki kifizet 700 milliót érte.

Ha csak a fizetését kell állni, arra mások szívesen költenének

Kérő amúgy lett volna és lenne most is. Az argentint szívesen vinné a korábbi sikeredzője által trenírozott Manchester City és a PSG is, a fizetésére bőven lenne pénz. A City a most záruló szezonban, a PSG tavaly játszott döntőt a BL-ben (mindketten elbukták azt).

Az átigazolási időszakból még bőven van hátra, a nagy üzleteket valószínűleg a Copa és az Eb zárása után hozhatják tető alá. Ha a Barcelona fel tud mutatni egy tervet és kellő erősítést ahhoz, hogy a BL reálisan ott legyen a céljaik között a következő szezonba, akkor számukra Messi megtartása lehet jelen körülmények között az egyik legnagyobb üzlet.