Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Messi kínai vakcinát kap, pedig azt még nem is engedélyezték Argentínában

Nemcsak Európa készül kontinensviadalra a nyáron. Dél-Amerikában csak az vehet részt a Copa Americán, aki védett. A sportolóknak oltakozniuk kell. 

A Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) úgy döntött, hogy csak olyan sportoló és stábtag vehet részt nyáron a dél-amerikai országok tornáján, aki védett. A Copa Americát az Európa-bajnoksághoz hasonlóan egy évvel halasztották a járvány miatt, most először két ország, Argentína és Kolumbia bonyolítja le (és mostantól mindig páros évben, az Eb-vel egyidőben szervezik majd meg). 

A legtöbb dél-amerikai sztár ugyanakkor Európában játszik, ahol viszonylag lassan halad a vakcináció és nem jellemző, hogy sportolókat előre vennének az oltási sorban. Argentína és Kolumbia sem áll valami fényesen: az argentinoknál a lakosság 2 százaléka kapta meg mindkét dózist, Kolumbiában 3,1 százalék a teljeskörűen beoltottak aránya. Közben a járványhelyzet is elég rossz, még ha nem is idézi az indiai állapotokat. 

A CONMEBOL ugyanakkor kapott 50 ezer adag Sinovac Coronavac vakcinát, amit szétoszthat a játékosok, edzők és stábtagok között. A spanyol Marca azt írja, Messi és az argentin válogatott tagjai is ezt az oltóanyagot kapják. 

Van egy probléma: Argentína még nem engedélyezte a vakcinát.

Így az Európából hamarabb hazatérő játékosok valószínűleg Uruguayban kaphatják majd meg az első dózist (ahol a Sinovac már engedélyt kapott, az elnök, Luis Lacalle Pou-t is ezzel oltották), hiszen a tornára védettnek kell lenniük. 

Messi <3 Sinovac 

Messi és a kínaiak viszonya nem előzmény nélküli: az argentin sztár még áprilisban három aláírt mezt küldött a Sinovacot fejlesztó gyógyszergyártó óriásnak, ők pedig „cserébe” felajánlottak 50 ezer vakcinát a Copa Americára. A deal uruguayi közvetítéssel valósult meg. 

Az egyik aláírt Messi-mez, amit az argentin sztár a Sinovacnak küldött áprilisban.

Az egyik aláírt Messi-mez, amit az argentin sztár a Sinovacnak küldött áprilisban. Fotó: Sinovac

A kínaiak amúgy felajánlották, hogy az olimpiára készülő japán olimpikonoknak is adnak vakcinákat, de Japán nem élt a lehetőséggel.

Messi a kínai közösségimédia-platformokon is jelen van (az egyik legtöbb követővel rendelkez külföldi focista), klubcsapatával, az FC Barcelonával együtt igen komolyan veszik a kínai piacot. A lépés persze jó reklám volt a Sinovacnak is, az oltóanyagot fejlesztő országok között a hidegháborút idéző versengés indult meg. 

Messi menedzsmentje az akciót úgy keretezte, hogy az argentin sztár így segít vakcinához jutni a dél-amerikai futballistákat, a lépést ugyanakkor sokan kritizálták, mondván a rászorulók és a veszélyeztettek közben nem jutnak vakcinához. 

Dél-Amerikában népszerű a Sinovac

Dél-Amerikában Chile áll a legjobban az oltási kampánnyal, ők viszonylag hamar rendeltek be kínai vakcinát, ahogyan Uruguay is, de a Sinovac oltóanyagát használják Brazíliában is. Az oltóanyagból rendelt Magyarország is, de végül nem érkeznek majd szállítmányok, mert a gyártó csak késői határidővel tudta volna vállalni a szállítást (addig pedig bejön rengeteg oltóanyag az EU-s beszerzésből). 

 

Oszd meg!