Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Meleg egyetemisták fiókjait törölte a kínai üzenetküldő alkalmazás

A kínai hatóságok a gyerekek védelmére hivatkozva korlátozzák a melegek jogait.

A Kínában népszerű üzenetküldő alkalmazás, a Wechat több egyetemista regisztrált felhasználója arra panaszkodott a Reutersnek, hogy kedden nem tudtak hozzáférni a fiókjukhoz és minden adatukat törölték.

„Sokunkat egyszerre érintette a probléma. Figyelmeztetés nélkül cenzúráztak, mindannyiunkat törölték” – mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő LMBTQ-személy, aki egy nagyobb chatszobában volt benne más melegekkel.

Mikor a Reuters megpróbált hozzáférni néhány érintett profilhoz, az alkalmazás azt az értesítést adta, hogy a chatcsoportok „megszegték a kínai internet nyilvános információk szolgáltatására és profilokra vonatkozó szabályait”, míg más felhasználókra rákeresve nem dobott fel semmit az app.

A kínai internet nem tűri a melegeket

A homoszexualitás hivatalosan nem törvényellenes Kínában, ugyanakkor az állam nem ismeri el az azonos neműek közti házasságot és a társadalom sem elfogadó, ami sok meleget tántorít el az előbújástól. Idén a kínai bíróság nem ítélt el egy egyetemet azok után, hogy az a homoszexualitásra pszichológiai rendellenességként hivatkozott. A bíróság szerint ez ugyanis nem ténybeli tévedés – annak ellenére, hogy az állam hivatalosan már 2001 óta nem kezeli mentális betegségként az azonos nemhez vonzódást.

Az LMBTQ-személyek jogai és lehetőségei folyamatosan szűkülnek az országban. Az állami kiberbiztonsági szolgálat a gyerekek védelmére és a „rossz befolyásra” hivatkozva üldözi a melegek közösségimédia-csoportjait. A Weibo közösségimédia-felület nemrégiben leszbikus tartalmakat tüntetett el, a Zhihu pedig genderrel és identitással foglalkozó témákat cenzúrázott.

A Reuters által megkérdezett szakértő szerint a Wechat-profilok törlése a melegeket és civil társadalmat ért korábbi jogkorlátozások sémájába illenek.

Borítókép: Marco Verch / Flickr

Cikkfotó: Sinchen.lin / Flickr

Oszd meg!