Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megvan a Brexit-deal, de kérdés, hogy átmegy-e a brit parlamenten

Boris Johnson brit kormányfő a Twitteren jelentette be, hogy sikeresek voltak a tárgyalások a Brexit rendezéséről. „Van egy új, nagyszerű megállapodásunk, amivel visszaszerezzük az irányítást” – írta az üzenőfalon.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is a Twitteren jelentette be, hogy a tárgyalások eredményeképpen a csütörtök délután kezdődő EU-csúcson már egy mindkét fél számára tisztességes és kiegyensúlyozott megállapodást tudnak a tagországok elé tárni. 

Itt azonban még nem dőlhetnek hátra a politikusok – ha az EU tagországok el is fogadják, attól még a brit parlamentben szombaton megállíthatják a folyamatot (egyébként évtizedek óta nem volt szombati ülésnap).

Az Észak-ír DUP (Demokratikus Unionista Párt) ugyanis nem ért egyet a Brexit-megállapodással, és jelezték, hogy nem támogatják majd, ami azért problémás, mert a Brexit elfogadásához parlamenti többség szükséges. (Theresa May, Boris Johnson elődje egyszer már eljutott idáig, akkor is házon belül gáncsolták el a javaslatot.)

A BBC saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy Boris Johnson ma arra fogja kérni az EU vezetőit, hogy utasítsák el a további halasztási kérelmeket, mert egy korábbi megállapodás értelmében ha október 19-ig nem fogadja el a brit parlament a rendezett Brexit feltételeit, akkor automatikusan kérvényezniük kell a kilépési idő meghosszabbítását, melynek hivatalos dátuma október 31. 

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója