Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezért van sokkal kevesebb kínai cég az országban

Megszűntek, tovább mentek vagy magyarrá lettek – három ok, amiért fogynak a kínai cégek. Hat év alatt 60 százalékkal esett vissza a Magyarországra bejegyzett kínai vállalkozások száma.

2010 végén még 3000 felett volt a Magyarországra bejegyzett kínai érdekeltségű cégek száma, ez a szám mára alig haladja meg az ezret – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Akik viszont itt maradtak, azok stabilan működnek. 9 olyan cég van, amelyik 1 milliárd forint feletti éves árbevételt mutatott ki 2016-ban, ekkora forgalmat hét évvel ezelőtt csak 6 cég produkált.

Hatósági szigor

A csökkenésnek számos oka lehet, ezek közül a legkézenfekvőbb a hatósági szigor erősödése. Míg 2010 környékén a kínai cégek jelentős része problémás volt, a helyzet mára sokat javult. Míg 2010 végén a kínai érdekeltségű cégek több mint 11 százaléka állt felszámolás alatt, mára ez az arány 2,5 százalékra csökkent, és ezzel a kínai cégek a többi nemzetközi érdekeltségű céghez viszonyítva is stabilnak tekinthetők. A kínai nagyvállalatok számának lassú, de biztos növekedése is arra utal, hogy az itt maradt kínai cégek már stabilabban működnek, mint a 2000-es évek elején.

Migráció

A csökkenés másik oka a kínai magánszemélyek hazánkba történő migrációja. A kisebb cégek esetében jellemző lehet az a gyakorlat, hogy sikeres működés esetén a tulajdonosok letelepednek Magyarországon, sőt akár még állampolgárságot is szerezhetnek.

Ettől a pillanattól kezdve az ilyen cégek már minden adminisztratív szempontból hazai érdekeltségűnek számítanak, hiszen a tulajdonosok magyar állampolgársággal és magyarországi lakcímmel rendelkeznek.

Versenyelőny máshol

A kínai cégek számának visszaesésének harmadik oka pedig a globális gazdasági és politikai helyzet folyamatos változása. A külföldi tulajdonosok folyamatosan keresik a cégeik működéséhez szükséges legoptimálisabb környezetet, és a folyamatos versenybe előnybe kerülhettek más régiók. Ebből a szempontból fontos lehet a napokban zajló Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó. A találkozó kimenetének függvényében újra növekedésnek indulhat a kínai cégek száma hazánkban is.

A kínai kapcsolatok másik típusa az export-import. Kína világgazdaságban elfoglalt helyéből egyértelmű, hogy elsősorban importálnak a hazai cégek Kínából, de Kínába exportáló hazai cégek is akadnak azért. Jelenleg is több mint 40 hazai cég exportál Kínába, de ezen a területen azért van még fejlődési potenciál bőven.

 

A hazánkban működő kínai érdekeltségű cégek közel fele nagykereskedelemmel foglalkozik, de szintén jelentős a kiskereskedő cégek száma is. Az egyéb ágazatok közül még a vendéglátás és a tanácsadás jellegű tevékenységek emelkednek ki.

Oszd meg!