rövid hír

Megszűnik a Nagy-Britanniában élő külföldiek beutazás utáni karanténkötelezettsége

Forbes
2021. július 09. 1 perc olvasás

Sok tízezer magyar vendégmunkásnak is fontos hír ez.

A Sky News értesülései szerint a brit kormány jelenleg „aktívan dolgozik” egy javaslaton, amely alapján a mindkét koronavírus elleni oltásukat megkapók karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Nagy-Britanniában.

Grant Shapps, a brit parlament tagja azt mondta a Skynak, hogy amilyen gyorsan csak lehet, konkrét döntést hoznak a kérdésben. Egy nappal korábban ugyanő jelentette be, hogy július 19-től a mindkét oltással rendelkezőknek sem kell karanténba menniük – amennyiben Nagy-Britanniában kapták meg az oltásukat. Ez elsősorban a nyaralni induló briteknek jelentett könnyítést.

Jelenleg tíznapos karanténkötelezettség vonatkozik a súlyosabban fertőzött országokból érkezőkre. Ezek közé tartozik Spanyolország, Olaszország és Franciaország is. Magyarország sárga jelzést kapott – így hivatalosan július 19-től hazánkból is szabad lesz a beutazás, ha nem romlik a járványhelyzet.

Ez akkor azokra vonatkozott, akiket a brit programban oltottak be, az új intézkedés azonban már azokat is érinti, akik máshol kapták meg a vakcinát.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Nagy-Britanniában nem elfogadott Sinopharm- és Szputnyik-oltásokat kapókra is vonatkozik-e majd a könnyítés.

A brit kormányt elsősorban egészségügyi szakemberek kritizálják, amiért szerintük túlságosan is bátor a lazításokkal.

Borítókép: Tristan Sulder / Wikimedia