rövid hír

Meghalt az alapjövedelem legnagyobb híve, a DM drogérialánc alapítója

Forbes
2022. február 09. 2 perc olvasás

78. életévének betöltése után nem sokkal elhunyt Götz Werner, a DM drogériahálózat alapítója – jelentette be a társaság. 

A Drogerie Markt (DM) hálózatot 1973-ban indította el, pedig vihette volna tovább a család saját drogériáját. Más utat, a sajátját járta, és hogy hova jutott, azt is mutatja, teljesen más léptékben gondolkodott. A Karlsruhéból induló cégnek ma közel 4000 egysége van Európa 13 országában és több mint 60 ezer alkalmazottja. Az alapító vallotta, az alkalmazottak jóléte a megtérülésnél is fontosabb. 

Götz Werner 35 évig vezette a DM-et, majd átadta az üzletet a fiának, Christophnak. Pár napja ünnepelte 78. születésnapját. 

Noha a cég éléről 2008-ban visszavonult, az üzleti életben aktív maradt. A fenntartható fejlődést támogató cégeket felkaroló GLS Bank egyik fontos vezetője volt és a feltétel nélküli alapjövedelem egyik leghangosabb szószólója. 

„A feltételekhez nem kötött, mindenkinek járó jövedelem tézisének alapja semmi egyéb, mint az, hogy kivétel nélkül mindenkinek – ha úgy tetszik: Isten adta joga, hogy emberhez méltó módon meg tudjon élni. Ezen jog gyakorlása csak jövedelem révén lehetséges. Ezt az alapjövedelmet az emberi társadalomnak kötelessége biztosítani.

Ez egyrészt szociális és morális, másrészt liberális megközelítés. Ha megkaparjuk e téma felszínét, akkor rájövünk, hogy vajmi kevés köze van ennek szocializmushoz.

Az egész koncepciót átlengi az erős individualizmus is: csakis az egyénen múlik, hogy mit akar csinálni az életében, az életével, milyen munkavégzést tart önmaga számára a legideálisabbnak. Ha vannak ambíciói, akkor azok elérése valóban csakis rajta múlhasson. Ne gátolhassák napi megélhetési gondok, olyan megalázó, méltatlan küzdelmek, amelyeket a legtöbb ember ma egyelőre önmaga és családja fizikai, lelki túléléséért kénytelen megvívni” – mondta 2016-ban az Alapblognak adott interjújában