Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Meghalt Andy Vajna, a 18. leggazdagabb magyar

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Andy Vajna a világ egyik legnagyobb tekintélyű producere volt. Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Szabadság szerelem, a Zenedoboz (Music Box), a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

A Variety 2017-ben a szórakoztatóipar 500 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

Dolgozott mások mellett Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron, Roland Joffé filmrendezővel, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Demi Moore, Sharon Stone, Scarlett Johansson filmszínésszel.

Amerikai üzleti vállalkozásai körül nem minden stimmelt, a NAV amerikai megfelelője (IRS) 14 éven át vizsgálta a Carolco Pictures szövevényes céghálóját, offshore-számláit és átláthatatlan könyvelését, majd arra jutottak, hogy Vajna és Kassar az amerikai adóhivatal elől úgy 300 millió dollárt rejtettek el, amiért Vajnának 40 millió dollárt kellett volna kifizetnie elmaradt adóban és büntetésként. Hatmillióval megúszta – írja az Index.

Társtulajdonosa volt az etyeki Korda Filmstúdiónak, tulajdonosa a Tv2-nek és a Rádió 1-nek, valamint a Las Vegas kaszinónak. A Forbes becslése szerint 67,3 milliárdos vagyonnal a 18. leggazdagabb magyar volt. Ő volt a tulajdonosa korábban a Bors c. bulvárlapot, és a Délmagyarországot valamint a Kisalföldet kiadó Lapcom Zrt-nek, amit tavaly november végén adott el Mészáros Lőrincnek, aki rögtön el is ajándékozta azt a frissen létrejozott kormányzati hátszelű médiaalapítványnak.

Újabb gigaüzlet: minden vidéki napilap Mészáros Lőrincé lett, eladományozza médiacégeit

Andy Vajna sok szállal kötődött a kormánypárthoz, a Fideszhez. Nemcsak kormánybiztos volt, de állami banki hitelek is kellettek ahhoz, hogy meg tudja vásárolni a TV2-őt, miközben a Médiahatóság sem emelt kifogást az ellen, hogy országos rádióhálózatot épít (ez a Rádió1). A budapesti kaszinópiacot, mint monopóliumot megkapta, nincs rajta kívül más versenyző, aki minisztériumi engedélyt kapott volna szerencsejáték-szervezésre. Médiaportfóliója mellett ez volt vagyona alapja, évente több milliárdos osztalékot vett ki kaszinós cégeiből.

Sokat tett a magyar filmért 

A filmalap megemlékező közleményében azt írta: Andy Vajna soha nem felejtette el magyar gyökereit és mindig odafigyelt a hazai filmiparra. “Erőskezű kormánybiztosként 2011 óta a magyar filmszakma érdekében dolgozott, irányítása alatt a magyar film újra a világ élvonalába emelkedett.”

A filmtámogatási rendszer konszolidációját követően nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Az ő kormánybiztosi időszakához olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK. Szerepe a magyar filmipar fellendítésében elvitathatatlan, a Magyarországon forgató filmek volumene regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt. A “Vajna-korszak” alatt a nemzeti filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét – írták.

A közleménybe kiemelték: Andy Vajna az elmúlt héten azt mondta közvetlen munkatársainak: “It is my passion to give back”, azaz az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született.

A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti.

Búcsúzik Orbán Viktor kormányfő is 

A legnagyobb magyar filmproducertől búcsúzunk – írta Orbán Viktor kormányfő a Facebook-oldalán vasárnap.

A miniszterelnök azt írta: “Hasta la vista, Andy! Köszönök mindent, Barátom!”

Oszd meg!