Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Meghalt a világ leggazdagabb nője, Liliane Bettencourt

A L’Oreal kozmetikai óriás 33%-a még mindig az alapító családja kezében van. Bettencourt 1957-ben vette át a céget édesapjától. 94 éves volt.

A L’Oreal kozmetikai cégbirodalom örökösnője 94 évesen hunyt el saját otthonában, “nyugodt körülmények között” – jelentette be a család. Az amerikai Forbes 2017-es listáján a leggazdagabb nőként szerepelt, vagyona 39,5 milliárd dollár volt anyalapunk becslése szerint. Liliane Bettencourt 1957-ben örökölte meg a L’Orealt édesapjától, a cég alapítójától.

Az 1907-ben alapított kozmetikai vállalkozás ma a világ legnagyobbja, kezdeti sikereit és későbbi növekedését is annak köszönhette, hogy a korabeli szektortársakhoz képest sokat áldozott innovációra és fejlesztésre (már induláskor is több vegyész dolgozott együtt az alapítóval, a német származású Eugène Schuellerrel, aki maga is vegyész volt). A vállalatnak ma is hat kutatás-fejlesztési központja van, kettő Franciaországban, egy az USA-ban, egy-egy Indiában, Kínában és Japánban. A cégcsoportnak ma csaknem 90 ezer alkalmazottja van szerte a világban, olyan márkák tartoznak alá, mint a Maybelline vagy a Garnier.

Bettencourt a világ 14. leggazdagabb embere volt, gyerekeivel együtt a L’Oreal részvények 33%-ának birtokosa volt – ez továbbra is a család tulajdona marad. 2012-ben egyik unokája váltotta a cégóriás boardjában, idős korában demenciával küzdött, lánya később gyámság alá is helyeztette (a gyanú szerint állapotát kihasználva többen is pénzt csaltak ki tőle, komoly ügy volt ez Franciaországban, hiszen érintett volt a korábbi elnök, Nicolas Sarkozy is).

Oszd meg!