Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bernie Madoff, Thierry Ehrmann, Flickr

Meghalt a történelem legnagyobb csalója, Bernie Madoff

82 éves korában meghalt Bernie Madoff, a történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalója, aki épp 150 éves börtönbüntetését töltötte egy észak-karolinai börtönben. Csaknem 65 milliárd dollárt csalt el a világ legnagyobb piramisjátékban, 2009-ben csukták le. 

A Reuters beszámolója szerint Madoff veseelégtelenségben szenvedett, 82 éves volt. Madoffot 2009-ben ítélték el egyes, a Ponzi-sémában elkövetett bűncselekményekért, az évek során többször megtagadták a szabadlábra helyezési kérelmét.

A Ponzi-rendszer lényege, hogy a befektetőket egy ígéretesnek hangzó, ám nem létező befektetésbe húzzák be úgy, hogy mindig az újonnan belépő tagok befizetéseiből rendezik a már korábban bent lévők hozamait. Ezt pedig addig csinálják, amíg a rendszer magától össze nem omlik, mivel egy idő után már nincsenek új belépők. Hasonlóan működött itthon Tarsoly Csaba vezetésével a Quaestor-csoport is, amely 2015-ben, komoly visszhangot kiváltva omlott össze.

„Azt gondoltuk, ő az Isten”

Madoffot egy időben a Wall Street legelismertebb és legbefolyásosabb befektetői között tartották számon, 1996 és 2003 között a Nasdaq elnöke is volt. Sokáig nem sejtették, hogy a saját nevét viselő Bernard L. Madoff Investment Securities befektetőcégével valójában a történelem legnagyobb Ponzi-sémáját üzemeltette, és mintegy 65 milliárd dollárral károsította meg ügyfeleit.

Végül fiai buktatták le 2008-ban, az évek alatt több ezer befektető életét tette tönkre, sokan mindenüket elveszítették. Ismert emberek is voltak az áldozatok listáján, a színészek közül például Kevin Bacon, John Malkovich, illetve egy Steven Spielberghez köthető alapítvány is, illetve majdnem csődbe vitte a New York Mets baseballcsapatát.

BernardMadoff.jpg

Madoff őrizetbe vételekor. Forrás: Wikipedia

„Azt gondoltuk, hogy ő az Isten. Nyugodtan rábíztunk mindent” – mondta róla korábban a Nobel békedíjas Elie Wiesel, akinek alapítványát 15,2 millió dollárral rövidítette meg Madoff. A Madoff-ügy számos hiányosságra is rávilágított az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleténél (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC), amely eleinte több alkalommal is vizsgálta Madoff ügyleteit, mégsem talált semmit. Egy, az ABC-nek adott börtöninterjúban

maga Madoff is elmondta, hogy már több vizsgálatnál is azt gondolta, a SEC most elkapja, mégsem történt semmi. 

Az 1990-es években indult a csalás

Madoff brókercégének központja a manhattani Lipstick Building irodaházban volt, alkalmazottai közül csak kevesen sejtették, hogy innen irányítják a csalásokat is. Madoff bevallása szerint az 1990-es évek elején indult a csalássorozat, de sok áldozata, illetve a nyomozók is korábbra teszik ezt. A befektetőket kétszámjegyűnek beígért, állandó éves hozammal csábította magához, Madoff és felesége Ruth pedig luxuséletet élt a beömlő pénzből. Manhattani penthouse-tól, francia villán át, drága yachtokig és autókig mindent összevásároltak, és még így is 825 millió dolláros nettó vagyonon ültek. Madoff közvetlen családtagjai közül ugyanakkor senki nem volt a tárgyalóteremben, amikor elítélték – jegyzi meg a Reuters. 

A tárgyaláson Madoff azzal próbálta  védeni magát, hogy igyekezett kikeveredni a bűncselekményből, de egyre mélyebbre merült benne. A károsultaktól végülis bocsánatot kért azzal, hogy „I know that doesn’t help you”, vagyis mondván, hogy tudja, ez már nem igazán segít rajtuk.

500 dollártól a milliárdokig

Madoff 1938-ban született New York City-ben, nagyszülei Lengyelországból, Romániából és Ausztriából emigráltak az Egyesült Államokba. 1960-ban szerzett politikatudományi diplomát a Hofstra Egyetemen. Rövid ideig a Brooklyn Law Schoolban jogot is tanult, de miután megalapította saját cégét, a Bernard L. Madoff Investment Securities-t, félbeszakította jogi tanulmányait.

Saját brókercégének elindításához 500 dollárnyi spórolt pénzét használta fel, és egy, az apósától bérelt irodában kezdett el dolgozni.

Először kisértékű részvényekkel kereskedtek, majd az 1970-es évek elejére a Nasdaq öt nagyobb piaci szolgáltatója közé került; ezek a cégek megkerülték a tőzsdére szakosodott vállalatokat, és közvetlenül a kiskereskedelmi brókerek adás-vételi megbízásait hajtották végre. 

A világ legnagyobb csalója Trumpnál könyörög, hogy csökkentse a 150 éves börtönbüntetését

Az 1980-1990-es években jól ment az üzlet, de később csökkentek a nyereségek, és elindultak a csalások. A befektetőknek a S&P 100 index összetételének mintájára vettek részvényeket, de azokat a számlaköveteléseket, amelyekről a befektetők azt hitték, hogy a tulajdonukban vannak, fiktív hozamok alapján számolták ki, a befektetett összegek jelentős részét pedig elköltötték azoknak a befektetőknek a kifizetésére, akik korábban kiszálltak. A nyomozás során az is kiderült, hogy Madoff hamis dokumentumokat és egyenlegközlőket küldött ügyfeleinek a tranzakciókról. 

Csak a felesége és lánya élte túl

A rendszer a 2008-as pénzügyi válságot követően hamar összeomlott, Madoff gyorsan a vádlottak padján találta magát. 150 éves börtönbüntetését jó magaviselettel töltötte, halála okán ügyvédje azt írta: „Bernie mindenekelőtt egy kulturált értelmiségi volt. Nem volt tökéletes. De senki sem az.”

Madoffot lánya, Shana és felesége, Ruth élte túl. Az asszony a mai napig ragaszkodik ahhoz, hogy nem tudott a bűncselekményekről. Sőt, 2,5 millió dollárt még meg is tarthatott az egykori, több százmilliós vagyonból. A fiai közül végül egyik sem érte meg apjuk halálát. Mark az édesapja letartóztatásának második évfordulóján öngyilkos lett, Andrew pedig rákban halt meg 2014-ben.

Borítókép: Thierry Ehrmann // Flickr

Oszd meg!