Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Meggyilkolt főszerkesztő, jóslatok, amik bejöttek, és jóslatok, amik nem: 100 éves a Forbes!

A lap az üzleti világ középpontjában állva a legizgalmasabb sztorikat hozta a legbennfentesebb emberektől.

A Forbes története során sokszor jósolt meg gazdasági eseményeket, amik aztán később valóban bekövetkeztek, de persze előfordult az is, hogy nem jöttek be a várt számítások (ezeket fekete alapon piros betűkkel jelöltük). Pillanatképek!

1927. április

B.C Forbes cikkezik az autóipar úttörőjéről, Henry Fordról. Magasztalja a cég sikereit, de keményen odaszól Ford antiszemitizmusa miatt. Ford nyilvánosan bocsánatot kér.

forbes-cover-1927-ford-214x300

Kép:Forbes.com

1929. május

B.C. Forbes egy cikkében figyelmeztet, hogy túl magasak részvényárfolyamok – öt hónappal később megkezdődik a tőzsde összeomlása.

1929. december

Bár Forbes szerint a nehezén már túl van a tőzsde, a valóságban még további három évig a padlón volt a rendszer.

1963. július

A Forbes lehoz egy oknyomozó sztorit ami a rák és a dohányzás közötti összefüggést vizsgálta, és kijelenti: „Az USA dohányipara olyan problémával fogja szemben találni magát, amit még egyetlen másik iparág sem tapasztalt.”

1972. szeptember

„The New Super Money Men” címlappal a Forbes az első, aki felismeri, hogy növekvő trend a professzionális sportolók és a menedzserek üzleti vállalkozása.

1972. december

Egy címlapsztoriban azt jósolják, hogy a Mazda forgódugattyús motorja átveszi a Detroiti autógyártás fölött az uralmat. Hamarosan viszont a motor népszerűsége bezuhan.

1980. augusztus

A Chrysler közel jár a csődhöz, a média már lemondott róla. A Forbes azt jósolja, hogy az autóipari veterán Lee Iacocca vezetésével feltámadhat. Így lett.

 

0828_forbes-cover-1984-111984_825x1093

1990. május

„How Rich is Donald?” – a címlapsztori kiderítette, hogy a később elnöki karriert befutó Donald Trump vagyona csupán 500 millió dollár – szemben azzal a 4 milliárdos vagyonnal, amivel ő hencegett.

1994. április

Bill Clinton elnöklésének félidején megjelenik egy címlap, ami azt sugallja, hogy Clinton csupán egyszer lesz elnök. „Why Bill Clinton Looks Like a One-Termer” címmel.

1996. december

A Forbes azt jósolja, hogy Gilbert Amelio lesz az, aki megmenti az Apple-t, és lenyomja a Microsoftot. Ameliot hét hónappal később lapátra tette Steve Jobs.

Ugyanebben a hónapban „Is He the Godfather of the Kremlin?” címlappal jelentkezik a magazin, a kérdés az orosz Borisz Berezovszkira utal, akit az igazi erősembernek mutatnak be Jelcin mögött. Az oligarcha később fontos szerepet játszott abban, hogy Putyin lett az elnök.

1999. január

A magazin „Amateur Hour on Wall Street” címlappal arra figyelmeztet, hogy gyors számítógéppel felszerelt újoncok fújnak egy nagyon veszélyes lufit a tech-cégek körül. 14 hónappal később a dotkomlufi kidurrant.

2013. február

Címlapon az Airbnb-sztori, a lap a megosztásra épülő gazdaság hajnalát látja, ahol a hotelektől kezdve az autóbérlésig minden átalakul.

2017. március:

„In Trump They Trust” címmel jelenik meg a magazin, egy átfogó álózatkutatás eredményeképpen kiderül, hogy honnan pénzelik Donald Trumpot – a szálak Indonéziától Panamáig érnek.

Paul Klebnyikov (1963-2004)

Az orosz Forbes alapító-főszerkesztője abban az időszakban fogott bele a munkába, amikor a hatalmasok nem szerették, ha kellemetlen kérdéseket tesznek fel nekik. Klebnyikov utánament annak, hogyan hordják szét az oligarchák az ország vagyonát, hogy növekszik a szervezett bűnözés, és a csecsenföldi konfliktus. 2004 július 9-én Klebnyikovot kilenc lövéssel kivégezték a moszkvai irodája előtt. Három gyereket és egy özvegyet hagyott hátra. Bár a tettes kilétére sosem derült fény, felmerült Borisz Berezovszki neve, akit Klebnyikov annak idején a Kreml Keresztapája névvel illetett. (Mások csecsen merénylőkre mutattak).

 

További jóslatok ide kattintva érhetőek el.

Oszd meg!