rövid hír

Megérkezett Richard Branson űrturistáknak szánt űrhajója, DiCaprio is ezzel repül majd

Forbes
2021. március 31. 2 perc olvasás

Kedden bemutatta első űrturistáknak szánt űrhajóját Richard Branson. A VSS Imagine az első a vállalat harmadik generációs Spaceship III járművei között is, és korszakalkotónak szánják.

A kereskedelmi űrrepülő cég idén nyáron kezdi a jármű tesztelését szárazföldi próbákkal és siklórepülésekkel Spaceport America nevű Új-mexikói állomásán. Eközben a Virgin Galactic már következő űrhajója, a VSS Inspire gyártását is megkezdi.

A Virgin összesen évi 400 szuborbitális repülést szeretne majd majd végrehajtani új turistagépeivel évente, minden egyes kikötőjéből. Az Imagine-ben két pilóta

és hat utas fér majd el. A 90 perces útra szóló menetjegyekért, hogy az űrből láthassák a Földet és hogy megtapasztalhassák a súlytalanságot, már most több száz ember fizetett a cégnek 200-250 ezer dollárt, például Leonardo DiCaprio és Justin Bieber.

„Ma felfedtük a SpaceShip III osztályba tartozó járműveinket, és ezzel megkezdődött a Virgin Galactic flottájának építése. A VSS Imagine és az Inspire lenyűgöző hajók, amelyek jövőbeli asztronautáinkat hihetetlen utazásra viszik majd az űrbe” – mondta a Virgin Galactic CEO-ja, Michael Colglazier. Hozzátette azt is, hogy a hajók neve az emberi űrrepülés törekvő természetére utal.

Növelték a jármű teljesítményét, és az új hajódizájn a korábbiakhoz képest lerövidíti a repülések között szükséges pihenőidőt, a cég korszakalkotónak szánja. A hajó tükröződő hátsó része amellett, hogy látványos megoldás, termikus védelmet is jelent.

A Business Insider cikkében megjegyzi: a Virgin első űrhajója, a VSS Enterprise egy 2014-es balesetben megsemmisült, a második, a VSS Unity utoljára 2019 februárjában repült, és várhatóan idén májusban tesztelik újra.

A bemutatás hírére kedden a cég részvényei 3 százalékot emelkedtek.

Fotók: Virgin Galactic