Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Markus Spiske

Megérkezett Magyarországra a vakcina, amit máris leállítanának Amerikában

Ma jött meg az egydózisú vakcina első szállítmánya, ahogy az a hír is mai, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelet szüneteltetné a használatát.

Megérkezett az országba a Johnson & Johnson gyógyszercége, a Janssen által fejlesztett, egydózisú vakcina, erről Müller Cecília beszélt az operatív törzs reggeli ülése után. Összesen 28.800 adagot szállítottak, amiket honvédségi oltópontokon használnak majd.

Mi is írtunk róla korábban, hogy az Európai Gyógyszerügynökség vérrögképződési panaszokkal kapcsolatban is vizsgálja az oltóanyagot, ám most az Egyesült Államokból is figyelmeztetés érkezett. Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) és Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) azonban közös nyilatkozatban kérik a hatóságokat,

hogy függesszék fel a Janssen-vakcina használatát. A két szervezet közösen vizsgálná meg, hogy van-e összefüggés az oltás és a vérrögképződés között, addig pedig nem javasolják a használatát – írja anyagában a Reuters.

Ezeket lehet eddig tudni a Johnson & Johnson vakcinájáról

A használata közben ugyanis hat, 18 és 48 év közti nőnél alakult ki vérrög alacsony vérlemezkeszám mellett, egyikük életét is vesztette. Azt a CDC és az FDA is megállapította, hogy az esetek nagyon ritkák. A fejlesztő cég annyit közölt, hogy szerintük nem áll fenn összefüggés a haláleset és a vakcinájuk közt, de azért mindenben együttműködnek a hatóságokkal.

Az Egyesült Államokban már közel hétmillió ember a Janssen-féle oltóanyagot kapta. Az európai országokba a hírek szerint 55 millió adag érkezik majd június végéig, további 120 millió meg az idei harmadik negyedévben.

Újabb vakcinát vizsgálnak vérrögképződés miatt

Közben Orbán Viktor kormányfő arról ír a Facebook-oldalán, hogy átlépte a hárommillió azoknak a száma, akik már legalább az első oltást megkapták. 

Fotó: Markus Spiske

Oszd meg!