Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Megállapodott az Audi a szakszervezettel: 18 százalékos béremelést adnak

Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekről – tájékoztatta a győri székhelyű vállalat az MTI-t.

A szakszervezet a Facebook-oldalára töltötte fel a megállapodás részleteit, ezek szerint az idei évre minimum 18 százalékos alapbéremelést kapnak a dolgozók és havonta legalább egy szabad hétvégét is. Megállapodtak a béren kívüli jutttatásokról és a bónuszokról is. A szakszervezet végül csak a cafeteria-juttatásokból engedett, a szabad hétvégére és a legalább 18 százalékos bérfejlesztésre vonatkozó követelésüket megkapták.

A sztrájk miatt már a Volkswagen-csoport pozsonyi és német gyáraiban is részleges és teljes fennakadások voltak.

Győrben nemcsak Audi, hanem Volkswagen márkájú járművekbe is készítenek motorokat, a győri Audi-telephely a számos márkát egyesítő Volkswagen (VW) konszern legnagyobb motorgyártó üzeme.

A VW a világ legnagyobb gépjárműgyártója, a csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen és az Audi mellett a a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda autómárka, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) felhívására a győri Audi-gyár dolgozói múlt hét csütörtökön léptek sztrájkba. A szakszervezet legfőbb követelése 18 százalékos béremelés az idei évre, illetve a többi közép- és kelet-európai üzemhez hasonló bérezést szeretnének. Az Audi vezetése két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt eredetileg, végül elfogadta  szakszervezet követelését.

Az AHFSZ-nek mintegy kilencezer tagja van. A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.

 

Borítókép: az Audi győri gyára. Fotó: Audi Médiacenter

 

"Nem vagyok gazdag (...): én egy szegény ember vagyok, akinek sok pénze van, és a kettő nem ugyanaz."

Gabriel García Márquez, író