Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megállapodott az Audi a szakszervezettel: 18 százalékos béremelést adnak

Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekről – tájékoztatta a győri székhelyű vállalat az MTI-t.

A szakszervezet a Facebook-oldalára töltötte fel a megállapodás részleteit, ezek szerint az idei évre minimum 18 százalékos alapbéremelést kapnak a dolgozók és havonta legalább egy szabad hétvégét is. Megállapodtak a béren kívüli jutttatásokról és a bónuszokról is. A szakszervezet végül csak a cafeteria-juttatásokból engedett, a szabad hétvégére és a legalább 18 százalékos bérfejlesztésre vonatkozó követelésüket megkapták.

A sztrájk miatt már a Volkswagen-csoport pozsonyi és német gyáraiban is részleges és teljes fennakadások voltak.

Győrben nemcsak Audi, hanem Volkswagen márkájú járművekbe is készítenek motorokat, a győri Audi-telephely a számos márkát egyesítő Volkswagen (VW) konszern legnagyobb motorgyártó üzeme.

A VW a világ legnagyobb gépjárműgyártója, a csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen és az Audi mellett a a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda autómárka, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) felhívására a győri Audi-gyár dolgozói múlt hét csütörtökön léptek sztrájkba. A szakszervezet legfőbb követelése 18 százalékos béremelés az idei évre, illetve a többi közép- és kelet-európai üzemhez hasonló bérezést szeretnének. Az Audi vezetése két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt eredetileg, végül elfogadta  szakszervezet követelését.

Az AHFSZ-nek mintegy kilencezer tagja van. A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.

 

Borítókép: az Audi győri gyára. Fotó: Audi Médiacenter

Oszd meg!