Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Még mindig a panellakás a legjobb befektetés az ingatlanpiacon: az elmúlt hét évben megháromszorozták értéküket

Tavaly az utolsó negyedévében már stagnáltak a lakásárak, sőt Budapesten két százalékos csökkenés volt tapasztalható a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése szerint. A panellakások az enyhe korrekció ellenére is a legjobb befektetésnek számítanak az ingatlanpiacon hosszútávon, az elmúlt hét évben megháromszorozták értéküket, és még mindig az egyik legnépszerűbb ingatlantípus az otthont keresők között mondják a Duna House elemzői.

A Duna House az elemzésben a három legnépszerűbb panellakástípust vizsgálta: az egy- vagy másfél szobás, 35 négyzetméteres kis lakástól a már nagyobb családoknak is alkalmas 53 négyzetméteres, többszobás lakásig. 2008-tól egészen 2013-ig csökkent a panelek ára, majd 2014-ben drasztikus emelkedésnek indult.

Az utolsó hat évben minden évben 17-30 százalékos volt az emelkedés, így 2019-re mind a három méretű lakás közel megháromszorozta értékét.

Forrás: Duna House

2020-ban egyelőre csak egy negyedévnyi adat áll rendelkezésre, amely alapján némi korrekció érzékelhető a panellakások árának tekintetében. „A panellakások a legkedvezőbb áron vásárolhatóak meg a fővárosi ingatlanpiacon, amely oknál fogva mindig is az egyik legnépszerűbb lakástípust jelentették. Fiatalok és családok is sokan keresik az általában kiváló infrastruktúrával ellátott lakótelepeket, amelyek jellegükből adódóan viszonylag könnyen és költséghatékonyan felújíthatóak és korszerűsíthetőek” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

„A kedvező ár és a jó bérleti lehetőségek a befektetők érdeklődését is vonzották az elmúlt években, és a lakásárak vizsgálata alapján egyértelműen látszik, hogy akik panellakást vásároltak, nagyon jó befektetést realizálhattak az elmúlt években és várhatóan ez a következő években is hasonló képet fog mutatni. Az érett lakáspiacon az áremelkedés üteme várhatóan csökken, néhol akár stagnálásra vagy akár átmeneti korrekcióra is lehet számítani, de biztos, hogy a panellakások hosszú távon továbbra is népszerűek maradnak” – folytatta az elemzési vezető.

Forrás: Duna House

A panellakásoknál a fővárosban jellemzően 450- 650 ezer forint közötti négyzetméterenkénti árakkal számolhatunk jelenleg, az ár persze nagymértékben függ a lakás elhelyezkedésétől és annak állapotáról. A legtöbb panellakást a legnagyobb lakótelepi övezetekben és külvárosi részeken lehet találni, de elszórtan a belvároshoz jóval közelebbi területeken is akadnak ilyen ingatlanok. Jelenleg a 13. kerületi újlipótvárosi panelek ára a legmagasabb. 

Oszd meg!

„Minél több lesz a jóság és a szeretet, annál erősebbek leszünk, így feltétlenül sikeresek leszünk”

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin