Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Máv-Start

Leállhat a MÁV és a Volán is, ha lesz kötelező oltás

A nagyobb állami vállalatok nem reagáltak az ATV megkeresésére, de a szakszervezetek nyilatkoztak.

Leállhat a MÁV és a Volán is, ha bevezetik a kötelező oltást. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy a cégek előírhatják a kötelező védőoltást az alkalmazottaknak.

Az ATV megkeresett pár nagyvállalatot, hogy megtudja a véleményüket a kérdésben. Ugyan a MÁV nem reagált, de a Vasutas Szakszervezet elnöke, Meleg János úgy fogalmazott: ha a MÁV-nál bevezetik a kötelező oltást, akkor leáll a vasúti közlekedés. „A vasutasok átoltottsága megfelel az országos átlagnak. Azonban, ha ezt szétbontom szellemi munkakörre és végrehajtó szolgálati munkakörre, akkor ez az arány már rosszabb. Azok, akik a vonatközlekedésben tevékenyen részt vesznek, ott az oldottság sajnos a legrosszabb aránnyal van.”

Újra jön a kötelező maszkviselés, a cégek kötelezővé tehetik az oltást dolgozóiknak

A Volán is a MÁV Zrt-hez tartozik, hivatalos iránymutatás innen sem érkezett. A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke, Dobi István viszont úgy véli, nem lesz kötelező az oltás, mert nincs tartalék a rendszerben, és ha bevezetnék, akkor leállna a távolságibusz-közlekedés is. Elmondta, hogy óriási a felháborodás a munkavállalók körében az esetleges kötelezővé tétellel kapcsolatban.

„Próbálom őket nyugtatni, hogy még ezt senki nem tette kötelezővé, és ha kötelezővé teszik, akkor kell nekünk dönteni, hogy milyen lépéseket teszünk.”

A Molnál még nem hoztak döntést, a krízismenedzsment-csapat már vizsgálja a kormányrendelet részleteit, de csak akkor döntenek, amikor látják az országos, és a MOL-on belüli statisztikákat. A BKV közleményt küldött az ATV-nek, amelyben az áll: jelenleg is egyeztetések zajlanak a témában. A Telekom és a MÁV Zrt., amelyhez a Volán is tartozik, nem reagált a megkeresésre. Az állami intézmények munkatársai januárig kapnak időt, különben fizetés nélküli szabadságra lehet őket küldeni.

Borítókép: Fotó: Máv-Start

Oszd meg!