Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Márki-Zay kiadná a horvátoknak Hernádi Zsoltot

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondja, ha valaki ellen nemzetközi letartóztatási parancs van kiadva, nincs pardon, ki kell adni az országnak, amely elítélte.

A Balkan Insighton jelent meg cikk Márki-Zay Péterről, az ellenzéki előválasztást megnyerő miniszterelnök-jelöltről, amit először a 24.hu vett észre.

Hódmezővásárhely polgármestere a cikkben az eddig már sok helyen hangoztatott tervei mellett (mint az elszámoltatás, a korrupció elleni küzdelem, csatlakozás az Európai Ügyészséghez, szakértői kormány felállítása) arra a kérdésre is válaszolt, mi lenne a helyes eljárás Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgató ügyében, akit nem adott ki Magyarország Horvátországnak, annak ellenére, hogy a horvát bíróság jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte korrupció miatt.

Márki-Zay úgy fogalmazott „ha valaki ellen törvénysértés miatt nemzetközi letartóztatási parancs van kiadva, Magyarország semmiképp sem támogathatja azt az embert” – ezt még csak arra a kérdésre válaszolta, amely azt firtatta, egy általa vezetett kormány tiszteletben tartana-e nemzetközi letartóztatási parancsokat.

Ezután Hernádi konkrét esetét kezdte el firtatni a Balkan Insight – nevezetesen, hogy ha rajta múlna, kiadatná-e a MOL-vezért Horvátországnak.

„Igen. Együtt fogunk működni a horvát hatóságokkal minden bűnüldözési ügyben”.

Majd azt is hozzátette, hogy a többi balkáni országgal is hasonló együttműködésre törekedne, amelyeket egyébként „testvérnépeknek” nevezett. Szerinte azonban a jó kapcsolatot másképp kellene ezekkel az országokkal ápolni, mint ahogy azt most az Orbán-kormány teszi.

„Két ország közötti jó kapcsolatnak a népek barátságán kell alapulnia. De ha az üzleti szálak és a korrupció jelentik az alapot, amelyek Orbán oligarcháinak térnyerését szolgálják, akkor mi ezeket nem akarjuk fenntartani” – jelentette ki.

Hernádit már két éve is elítélték

A MOL-vezérigazgatóját már két évvel ezelőtt is elítélte korrupciós ügyében a horvát bíróság, akkor azonban fellebezett az ítélet ellen. Októberben azonban a horvát legfelsőbb bíróság is kimondta, hogy Ivo Sanader volt miniszterelnök megegyezett Hernádival, hogy tízmillió euró kenőpénz fejében a MOL irányítói jogokat szerezzen az INA olajipari cégben, valamint hogy kivonják belőle a veszteséges gázágazatot.

A 24.hu emlékeztet, hogy a magyar kormány az Interpol által kiadott körözés ellenére sem adta ki Horvátországnak Hernádit, arra hivatkozva, hogy Magyarországon felmentették a milliárdost. Az Európai Bíróság azonban kimondta, hogy a kiadatás nem volna megtagadható.

Az is kérdés, Márki-Zay határozott kijelentéseit mennyire szívlelik az ellenzéki térfélen. Nemrégiben Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis még Hernádival közös képen szerepelt.

Ha Magyarország vállalja, Hernádi Zsolt itthon is letöltheti a büntetését

Borítókép: Márki-Zay Péter / Facebook

Oszd meg!