Fotó: Róka László / MTVA
rövid hír

Máris az adófizetők pénzébe kerül a magyar Sberbank csődje

Zsiborás Gergő
2022. március 03. 2 perc olvasás

A kormány 14 olyan önkormányzatnak ad összesen 282,2 millió forintot, akik a Sberbanknál vezették a számlájukat. Az azonnali segítségre azért van szükség, hogy ki tudják fizetni a béreket. 

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletet maga Orbán Viktor kormányfő írta alá, és arról rendelkezik, hogy 14 érintett önkormányzat azonnali, vissza nem térítendő, egyedi támogatást kapjon, hogy ki tudják fizetni a béreket. Valamennyien a tegnap csődbe jutott magyar Sberbanknál vezették a számlájukat.  

A legalacsonyabb, 1,1 milliós támogatást Bálványos, a legmagasabb támogatást, 161,3 millió forintot Nagykanizsa önkormányzata kapja. 

Rajtuk kívül forrást kap: Bánokszentgyörgy (5,7 millió), Borsfa (3 millió forint), Felsőpakony (16,1 millió), Fityeháza (2,2 millió), Homokkomárom (983 ezer), Kereki (1,5 millió), Murakeresztúr (8,7 millió), Orosztony 2,2 millió), Pilisvörösvár (73,3 millió), Sormás (1,3 millió), Szántód (3,4 millió) és Szólád (1,2 millió). 

Gulyás Gergely, a délelőtti Kormányinfón azt mondta, az érintett önkormányzatok kedvezményes kondíciójú hitelt is kapnak majd. 

Szijjártó: a Nyugat hibája 

A külügyminiszter tegnap Paks 2 kapcsán is nyilatkozott, de beszélt a Sberbank bedőléséről is, azt mondta, az a szankciók miatt a nyugati országok felelőssége – az orosz agressziót nem említette. A Európai Tanácsban a magyar kormány is megszavazta a szankciókat, a Sberbankot ezek közül a legdurvábbnak számító SWIFT-lekapcsolás nem is érintette. A bank orosz központja azóta közölte: kivonulnak Európából. A londoni tőzsdén a bank papírjainak értéke 1 penny-re esett tegnap. 

Kapcsolódó:

Raiffeisen-vezér: stabilak vagyunk, az orosz piacon is maradunk