A Sberbank pécsi fiókja.
Pénz

Negatív spirálba került a Sberbank, nem lehetett mást tenni, mint bezárni

Fekete Emese
2022. március 02. 4 perc olvasás

Ez egy speciális, egyedi eset, a magyar pénzügyi rendszer egészét, stabilitását semmilyen módon nem érinti – kezdte Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Sberbank engedélyének visszavonása és a bank szanálása okán tartott online sajtótájékoztatón. Az is kiderült, hogy az MNB megpróbálta más bankkal átvetetni az állományt, nem sikerült.

Bizalmi válság, likviditási válság

Mint Kandrács Csaba elmondta, a szanáláshoz a nemzetközi szankciók miatt kialakult helyzet vezetett: a nemzetközi bankok elfordultak a Sberbanktól, nem voltak partnerek abban, hogy kisegítsék a Sberbankot a betétesek pénzkivonása miatt kialakult likviditási nehézségeiben, a bank körül bizalmi válság alakult ki, és negatív spirálba került.

Az európai leánybankok közül Csehországban indult meg a legnagyobb betétesi roham még múlt pénteken, a nemzetközi Sberbank már akkor jelezte, hogy válsághelyzet van, és megkezdődtek a felügyeleti egyeztetések, hétfőn aztán be is záratták a cseh bankot.

Szolvencia probléma

Hétfőn itthon is lépett a Magyar Nemzeti Bank, szünnapot rendelt el, és korlátozta a betétkifizetéseket. Közben kiderült, hogy az osztrák anyabankot felszámolják, ami eléggé ellehetetlenítette azt, hogy bármi más kimenetele legyen itthon is a történéseknek.

„Ugyanis a magyar Sberbanknak nagy kitettsége volt az osztrák banknál, és világossá vált, hogy ehhez nem fog tudni gyorsan hozzájutni. A likviditási probléma mellett szolvencia probléma is előállt” – hangsúlyozta Kandrács Csaba.

Senkinek nem kellett

Az MNB az elmúlt napokban azon (is) dolgozott, hogy elérje, a piaci szereplők valamelyike – piaci versenyben, piaci alapon – vegye át a hazai Sberbank állományát, mint ahogy az Horvátországban és Szlovéniában sikerült, így nem lett volna szükség szanálásra és kártalanításra sem.

A már említett szolvencia (tőkemegfelelési) probléma miatt ez végül nem sikerült, így nem maradt más hátra, mint hogy visszavonják az engedélyét, elindítsák a végelszámolását, és az Országos Betétbiztosítási Alap is elkezdhesse a betétesek kártalanítását.

Az MNB határozatára még a Pénzügyminisztériumnak is rá kell bólintani, azután mehet tovább a folyamat, és kezd el ketyegni a 10 napos OBA-kártalanítási határidő, de „ez várhatóan a mai nap folyamán megtörténik”, mondta el az alelnök.

Nincs pénzügyi stabilitási kockázat

A kártalanítás részleteiről itt már írtunk, a lényeg, hogy 100 euróig van garancia (ez körülbelül 37 millió forint), és automatikusan történik az arra jogosult betéteseknél.

Technikailag egy másik banknál vezetett bankszámlára lehet kérni a pénzt, ennek hiányában a kifizető bankoknál, amiket hamarosan kijelölnek, kisebb összegeket pedig postai kézbesítéssel is lehet kérni. „Az elmúlt 29 évben mindig minden kártalanítást időre sikerült elvégezni, az OBA most is tudja és teszi a dolgát” – mondta Kandrács.

Megerősítette továbbá, amit korábban mi is írtunk, hogy a magyar Sberbank egészen kis szereplő, a hazai bankszektorban minden fontos mutató (mérlegfőösszeg, betéti és hitelállomány) szempontjából 1 százalékos állománnyal rendelkezik. „Bezárásának és szanálásának pénzügyi stabilitási kockázata tehát nincs.”

Ami a szankciókkal érintett többi orosz bankot illeti (például, hogy hét nagybankot elvágnak a SWIFT-rendszertől), senki másnak nincs magyarországi érdekeltsége, és az orosz kitettség úgy általában is nagyon alacsony a magyar bankrendszerben. Az MNB ezért nem számít arra, hogy további hasonló események állnának elő, és bármely más hazai pénzintézetnél hasonló probléma merülne fel.

Nyitókép: A Sberbank pécsi fiókja