Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Karina Tess - Unsplash

Marad a vékonyfalú zacskó, de nagyon drága lesz

Jelentősen emelkedik a csomagolóanyagokra kifizetendő termékdíj: a nem lebomló termékeknél 57-ről 1900 forintra, a lebomló anyagoknál pedig 0-ról 500 forintra emelték a kilogrammonkénti termékdíjat.

A hazai csomagolószektort érintő változásokról adott interjút a Növekedés.hu-nak Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára. Az interjú főbb részletei:

  • Idén az év első 4 hónapjában 1,8 százalékos növekedést mértek a csomagolóanyagok használatában: márciusban magasabb volt irántuk az igény, áprilisban viszont már csökkenést figyeltek meg.
  • Az Országgyűlés által elfogadott egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokra vonatkozó szabályozás kapcsán Nagy azt mondta, csak kis részben érintik a hazai csomagolási ágazatot. „Ha a betiltott műanyag és polisztirolhab poharakat, dobozokat figyelembe vesszük, illetve az ételdobozokat és pet palackokat is idevesszük, akkor azt mondhatom, hogy a teljes csomagolószer kibocsátás öt százalékát érintik a most bejelentett korlátozások.”
  • A 15 mikron alatti falvastagságú szatyrokat, zacskókat továbbra is lehet gyártani és használni, de jóval drágábban, mint eddig: a nem lebomló termékek esetében 57-ről 1900 forintra emelték a kilogrammonként fizetendő összeget, a lebomló anyagok esetében ugyanez 500 forintra emelkedett a nulláról.
  • A magyarok környezettudatosságáról azt mondja, a felmérésekben mindenki környezettudatos, de a gyakorlatban szinte mindenki a legolcsóbb megoldást választja. A gyártók hasonlóan viselkednek: nyitnak a környezetbarát megoldások felé, de visszalépnek, amikor meglátják az árat. „Én arra számítok, hogy amikor életbe lép a rendelet, és drágábbak lesznek ezek a csomagolóanyagok, akkor észbe kap majd mindenki.”

A teljes interjú itt olvasható.

Karina Tess – Unsplash

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.