Fotó: Az őszi iskolai szünetben katonák fertőtlenítik az intézményeket 2020 októberében, a járvány második hullámában. Fotó: Vadnai Szabolcs / kormany.hu
rövid hír

Belobbant a járvány: Magyarországon terjed leggyorsabban a koronavírus

Forbes
2021. november 04. 2 perc olvasás

Globális szinten Magyarországon a legmagasabb a koronavírus reprodukciós rátája, tehát itthon terjed leggyorsabban a járvány – számolt be erről az RTL Híradó szerda esti adása alapján a Telex.

A vírus terjedési sebességét meghatározó ráta itthon október végén elérte az 1,85-öt a hivatalos járványszámokból dolgozó oxfordi adatbázis szerint,

azaz nálunk egy fertőzött átlagosan közel két embert fertőz tovább.

Pedig a magyar reprodukciós ráta október elején még csak 1,3 volt, de a hónap során felgyorsult a vírus terjedési sebessége. A világ élmenyőzében van Szlovákia (1,68) és Csehország (1,4) is, de az oxfordi adatbázis szerint semelyik országban sem terjed gyorsabban a járvány, mint itthon.

A koronavírus hazai és világszintű reprodukciós rátája 2021. október 28-ig. Forrás: Our World in Data

Boldogkői Zsolt biológus kutató az RTL Híradóban azt mondta:

keleten tombol most a koronavírus és onnan tart felénk. Magyarország eddig járványügyi szempontból „egy viszonylag nyugalmas sziget volt”, de úgy tűnik, minket is elért és „belobbant” a járvány.

A reprodukciós számot többféleképpen is számolhatják: Röst Gergely járványmatematikus például 1,4-1,5-re tette az itthoni mutatót a Portfolión ismertetett számításaiban, ami így is egy magasabb érték, mint ami a második és a harmadik hullám felívelő szakaszát jellemezte nálunk.

A november 3. szerdai adatok szerint itthon legutóbb egy nap alatt 2595 új fertőzöttet regisztráltak, kórházban 3172 embert ápolnak, valamint 74 új halálos áldozatot tartanak hivatalosan nyilván.

Borítókép: az őszi iskolai szünetben katonák fertőtlenítik az intézményeket 2020 októberében, a járvány második hullámában. Fotó: Vadnai Szabolcs // kormany.hu