Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar szörpautó startolt a vb-re

Négy fiatal összeállt és elindítottak egy szörpautót. A Spritzzz a vizes vb-re időzítette az indulást.

Ásványvíz, szörp, jég, citromkarika – pénteken startolt el a Spritzzz, a mozgó szörpautó. A debütálás a vizes vb első napjára esett, nem véletlenül, a mindjárt visszatérő tikkasztó melegben 100-120 ezer külföldit várnak a szervezők. Az alapítók Rasztovits Dávid és Suppan Márton barátok. (Márton tavaly kapott helyet a Forbes 30/30-as listáján.) Dávid (26) nemzetközi üzletfejlesztéssel, ingatlanhasznosítással és -fejlesztéssel, valamint turisztikai beruházásokkal foglalkozik. Továbbá társtulajdonosa egy budapesti hostelnek. Márton (27) fintechben utazik, a Peak Financial Services prepaid szolgáltató mellett több cég (EclectiqMinds, Simplon Zrt.) alapítója, társalapítója.

A két barát régóta tervez valamit együtt, Dávid két évvel ezelőtti ötletét a budapesti úszó világbajnokságra tudták tető alá hozni. Kézműves szörpök street food alapokon, ez az ötlet lényege. Egy harmadik barátjuk (Nagy Zsombor, 24) elektromos autókkal foglalkozik, így pedig már gyorsan össze is állt a csapat. Szerződtettek még hozzá egy üzletfejlesztéshez értő negyedik társat (Juhász Benedek, 26) és elindultak 3 millió forint alaptőkével, összesen mintegy 10 millió forintból, illetve a betett tudásokból, munkaórákból, elektromos járművekből (egyenként 3-4 millió forintért). Két autóval, négy – a vb szempontjából kiemelt helyen – helyszínen indulnak.

spritzzz

A márkásított poharakba nem egyszerű bolti szörpöt töltenek, a gyergyói havasokból, menetrendszerinti Volánbusz-járatokkal érkeznek a szörpök, 16 féle ízben (alap és egzotikusok is). Közelebb nem találtak jót, jó áron, de a buszos szállítás nem véletlen. Az elektromos autó mellé egyéb fenntarthatósági szempontokat is beépítettek, így például – ha nem is a startnál, de később biztosan – lebomló műanyag poharakba lehet majd kapni a három- vagy ötdecis italokat. Addig marad a szelektív gyűjtés. Spritzzzet inni 480-tól 850 forintig terjedő alapáron lehet, a plusz fagyasztott gyümölcsért 120/150 forintot kérnek, és ígérik, nem jéggel lesz teli a pohár.

csapat

Nagy Zsombor, Suppan Márton, Juhász Benedek, Rasztovits Dávid

A négy tulajdonos mindegyikének a Spritzzz egy side-projekt, ezért már szerződtettek egy operatív vezetőt, aki az egyik autón szolgálatot is teljesít. Mellette hazai és nemzetközi franchise-rendszerről álmodnak, erre már érdeklődők is vannak. Műfajilag a Spritzzz mozgóbolt, tehát mennie kell, erre is van engedélye, de készül már az app, amivel helyszínre lehet majd hívni. Addig az autókon wifi és zene emeli az élményszintet.

Oszd meg!