Megújult a Forbes magazin, odatették magukat Amerikában

Új dizájnt kaptunk Amerikából, és boldogok vagyunk vele. A legtöbb változáshoz kell egy kis idő, míg hozzászokik az ember, ehhez nekem igazán nem kellett. Kézbe vettem az új amerikai lapot […]

Bővebben

Magyar kutatók törölhetik el a gyógyszerek mellékhatásait

2015-ben indult kutatási program ért véget, bőven vannak eredmények.

Málnási Csizmadia András és kutatócsoportja (ELTE Biokémiai Tanszék) a Semmelweis Egyetem kutatóival és a Printnet Kft.-vel közösen 599 millió forintos kutatási programot fejezett be. A pénzt még a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések pályázatán nyerték el.

A kutatás 2015-ben indult, és az optofarmakológiával, egy új gyógyszer-kutatási iránnyal foglalkozott: biológiailag aktív molekulák hatása célzott megvilágítással sejtszinten vagy akár ennél kisebb méretben bemérhető, ezzel jelentősen csökkenti a molekulák nemkívánatos mellékhatásait. A kutatók egy új módszert, úgynevezett molekuláris tetoválást fejlesztettek, ezzel szív-izomsejteket, idegsejteket és rákos sejteket vizsgáltak.

Új felfedezéseket tettek az idegsejtek kommunikációjának vizsgálatában, idegsejt-nyúlványok növekedésének szabályozásában – írják közleményükben. A molekuláris tetoválás módszerét élő zebrahalakban is sikeresen alkalmazták agyi idegsejt-nyúlványok növekedésének és a halak menekülési reflexének vizsgálatában.

A projekt eredményeként tucatnyi új fénnyel aktiválható gyógyszer-származékot állítottak elő, és fejlesztettek egy olyan lézerhullámhossz-moduláló eszközt, amely megbízhatóan képes biztosítani a molekuláris tetoválási kísérletekhez szükséges speciális lézerfényt. A kutatók eredményeik alapján arra számítanak, hogy az új eljárás a neurobiológia és a fejlődésbiológia területein is meghatározó szerepet fog betölteni.

Borítókép: Ilyen egy molekuláris tetkó – fotó: optopharma.com

 

A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja.