Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar filantrópok 2020 – az adományozás nem vagyon, hanem elhatározás kérdése

A pandémiában különösen felértékelődött a civil segítség szerepe: a nonprofit szervezetek, a hátrányos helyzetben élők és a bajbajutottak még jobban rászorultak a különféle adományokra. Idei összeállításunkban szándékosan nem csak jótékonykodó topmilliárdosokat mutatunk be.

A magyar Forbes ötödik éve készít összeállítást a Forbes-listákon szereplő, illetve köztudomásúan szívesen jótékonykodó filantrópokról. Mert hisszük, hogy a példamutatás az adakozás esetében is fontos. Az idei összeállítás a most megjelent, novemberi Forbesban olvasható.

A novemberi magazin címlapja

Nyilvános adatbázis, elérhető hiteles gyűjtés híján önbevallásokra alapozzuk öt éve készülő adományozói listánkat. E-mailben kérdeztük meg jótékonykodási szokásaikról listáink szereplőit, címlaposainkat, a leggazdagabb magyarokat és a legnagyobb cégek tulajdonosait. Olyanoknak is elküldtük kérdőívünket, akik nem szerepeltek a Forbes egyik rangsorában sem, de köztudomású, hogy adakoznak.

A több mint száz elküldött levél nagyobb részére nem érkezett válasz, sokan pedig úgy nyilatkoztak, hogy nem szeretnének filantróp színekben feltűnni, vagy mert szerények, vagy mert nem is tartják magukat méltónak az elnevezésre. A több mint tucatnyi pozitív válaszadót jó példaként mutatjuk be. Nem rangsorban.

Demján család

Saját szervezet: Demján Sándor Alapítvány

Eddigi adomány: több mint 29 milliárd forint (több mint 80 százalék magánvagyonból)

2019-es adomány: több mint 70 millió forint (80 százalék magánvagyonból)

2020-as várható adomány: több mint 100 millió forint (90 százalék magánvagyonból)

Demján Sándor az 1970-es évek eleje óta adakozott, ezt halála után örökösei is folytatják. A támogatásban mindig nagy hangsúlyt kapnak azok a területek, ahol kis mértékű a kormányzati szerepvállalás, így a rászorultság még égetőbb. A választás további fontos szempontja a tehetségek kibontakoztatásának támogatása és az esélyegyenlőség megteremtése.

Kiemelten támogatják az oktatást, az egészségügyet, a kultúrát és a művészeteket, a nehéz helyzetben élőket. A pandémiában tableteket vásároltak például az egészségügyi dolgozók gyermekeinek a távoktatáshoz, lélegeztetőrendszert a Heim Pál Gyermekkórháznak, élelmiszereket a Remény Kora Gyermekvédelmi Alapítványnak, továbbá támogatták a Health-less Jótékonysági Alapítványt, a Medicopter Alapítványt, a Gyermekmentő Szolgálatot, a MAZSIHISZ Szeretetkórházat, a Szent László Kórház és a Honvéd Kórház dolgozóit, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikát, a BKV sofőröket, az Országos Mentőszolgálat munkatársait, valamint a VI. és a XIII. kerület szociális munkásait. A kultúra területén is számos szervezetet támogattak, az oktatásban a Budapesti Gazdasági Egyetemet a Demján Sándor Ösztöndíjjal segítették.

Demján Sándor szülőfalujában, Börvelyen is ösztöndíjat alapítottak a tehetséges gyerekek felkarolására.

A járvány idején támogatták a Kórházsuli Alapítvány tevékenységét is.

Gattyán György

Saját szervezet: Docler Alapítvány és Gattyán Alapítvány

Eddigi adomány: 5 milliárd forint (20 év alatt)

2019-es adomány: 400 millió forint (fele céges, fele magánvagyonból)

2020-as várható adomány: 1 milliárd forint (fele céges, fele magánvagyonból)

Gattyán György. Rajz: Csuth Péter

A Docler Holding alapítója rendszeresen adományoz a sport, a kultúra, a tudomány és a természetvédelem területén is. Mintegy 150 egyesületet, szervezetet, intézményt, alapítványt támogatott, eddig összesen ötmilliárd forinttal. Szponzorált már egyebek mellett kórházakat, iskolákat, óvodákat, de olimpiai kvótás vitorlázót, nemzetközi sakknagymestert vagy éppen magyar bajnok focicsapatot is.

Az elmúlt években a Gattyán Alapítvány kiemelten foglalkozott a hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő gyermekekkel. A pandémiában számos rendezvényt szervezett, és adományokat osztott szét gyermekotthonoknak, az ott élő gyerekeknek összesen 1500 laptopot vett a digitális oktatáshoz, továbbá 60 darab Teqball-asztallal is megajándékozta őket.

Hat kiemelt, budapesti kórháznak például maszkokkal, tartós élelmiszerekkel, nagyobb összegű pénzadományokkal (kórházanként 15 millió forinttal) segített. Új mentőautót vásárolt a balatoni régiónak a megemelkedett, kiemelt turistaszezon miatt, a tulajdonában álló Normafa Club House-ban pedig mintegy ezer gyermekotthonban élő fiatalt táboroztatott a nyáron.

„Általánosságban véve elmondható, hogy előre tervezett, CSR portfólió szerint támogatunk. Lefedve a tudomány, a kultúra, a sport területét is. A krízishelyzetben pedig ott segítettünk, ahol a legnagyobb szükség volt az összefogásra.”

A Docleresek rendszeres véradók, így a cég nemrég megkapta a Véradóbarát Munkahely címet. Tíz éve állandó mecénásai és társalapítói a Prima Primissima alapítványnak, a Junior Prima díj Népművészet és Közművelődés kategóriáját gondozzák.

Az összeállításban szerepel még többek között Csányi Sándor, Wáberer György, Oszkó Péter, Fehér Gyula, Blaskó Nikolett, Pistyur Veronika, Radnay György, és még sokan mások. Részletek a novemberi Forbesban, itt bele is lapozhatsz a friss magazinba:

Oszd meg!