Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar drónok a londoni égen: hazai startup műsorával várta a karácsonyt a királyi család

A CollMot Entertainment drón-show-ját közel ezer meghívott vendég követte végig a Buckingham Palota kertjében. A műsorok elkészültéhez ezúttal is intelligens drónflottát használtak.

A nyolc perces londoni karácsonyi műsor 40 drón felhasználásával készült, a közelgő ünnepi időszakra tekintettel olyan show elemekkel, mint egy

tűzijátékkal tűzdelt karácsonyfa betlehemi csillaggal, egy hulló hópehely, egy angyalt kirajzoló drónos alkotás, illetve egy 3D-s animált rénszarvas.

Az utóbbi két show-elem kidolgozásában közreműködött Előd Ági (Open Dimensions Kft.) is.

A CollMot Entertainment Európa vezető drón-fényshow szolgáltatója, szórakoztató műsoraik világszerte megtekinthetők fesztiválokon, nagyobb kültéri rendezvényeken és vállalati ünnepségeken. Előadásaikat olyan eseményeken követhettük végig, mint a 2017-es budapesti vizes világbajnokság, a Shanghai Interactive Festival of Theatre, a tajvani Nemzeti Kaohsiung Művészeti Központ megnyitó ünnepsége vagy a 2018-as augusztus 20-i budapesti tűzijáték.

A műsorok elkészültéhez intelligens drónflottát használnak,

mellyel ügyfeleik egyedi igényeihez szabott történeteket ábrázolnak több drónból álló formációval, 3D-s animált drónszobrokkal, drón által indított tűzijátékkal, fényfestéssel, valamint az emberi és a drónos produkciók egyidejű összehangolásával.

A CollMot Robotics egy multi-drón szolgáltatást biztosító magyar startup. Intelligens drónjaikkal az eddigiekben leginkább a szórakoztatóiparban dolgoztak. Céljuk, hogy a drónok által kihasználható lehetőségeket a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az ipari mérések vagy egyéb hasznos közszolgáltatások terén is kamatoztassák – írtuk idén márciusban, amikor a cég bekerült a Design Terminal mentorprogramjába.

A drón-show mellett más is történt a napokban Londonban:

a CollMot Entertainment mellett két másik magyar hátterű startup, a GlovEye, valamint a Cogito is részt vett a Pitch@Palace startup verseny globális döntőjén december 10-12. között.

Őfensége, András, yorki herceg, II. Erzsébet brit királynő fia 2014-ben alapította meg a Pitch@Palace startup versenyt, amelynek célja a fiatal, innovatív vállalkozások támogatása és mentorálása. A Cogito a hatékony tanulást segítő közösségi platform, amin keresztül a diákok közösen készítenek jegyzeteket, amiket a tanáraik is ellenőrizhetnek. Máris 800 diákkal dolgoznak együtt a termék fejlesztésén, céljuk 5 éven belül elérni a felsőoktatásban tanulók 70 százalékát. A GlovEye egy olyan kicsi, hordozható és megfizethető eszköz, mellyel a látássérültek hagyományos könyvet vagy hivatalos iratot is el tudnak olvasni. A program a nyomtatott betűket Braille írássá alakítja. A termék kesztyűhöz hasonlítható, a felhasználónak csak végig kell húznia a szövegen a szerkezetet és a kesztyűbe épített tüskék valós időben fordítják azt. A GlovEye sztoriját itt írtuk meg.

 

Borítókép: Bézsenyi Zsolt

Oszd meg!