Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Papp István / Orbital Strangers

Magyar dollármilliárdosok bizalmasai vásárolták be magukat a formálódó tőzsdei IT-cégbe

Barna Zsolt és Antal Kadosa vettek kisebbségi részt az Est Mediában.

Két új tulajdonos jelent meg az Est Mediában – derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett bejelentéséből.

Barna Zsolt és Antal Kadosa egyenként 16 770 000 darab törzsrészvényt vásárolnak, ami alapján 6,5-6,5 százalékos tulajdonrészt szereznek a cégben. A beszámoló szerint a két fél összehangoltan eljáró személyeknek minősülnek, együtt 13 százalékát birtokolják az Est Mediának.

Kik ők?

A két új tulajdonos erősen kötődik a Forbes két magyar dollármilliárdosához, Mészáros Lőrinchez és Csányi Sándorhoz (a Forbes gazdaglistájának első két helyezettje tavaly került fel az amerikai anyalap globális milliárdos listájára is, miután a magyar szerkesztőség számításait elfogadta a New York-i központ).

Barna Zsolt Csányi Sándor, az OTP bankvezérének fontos embere 2010 óta, írja róla az Index. A bankár volt a montenegrói CKB Bank elnöke, vezette az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt-t, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. elnöke is volt. 2018. szeptember óta az OTP általános vezérigazgató-helyettese: ha Csányi Sándor akadályoztatva van, akkor ő a bankcsoport operatív első embere.

Antal Kadosáról írják, hogy kulcsszereplő a Mészáros-birodalomban, szerepe volt Mészáros mátrai érdekeltségeinek felépítésében, valamint a TV2 üzemeltetésében.

IT-erőközpont épül(ne)

Az Est Media sokáig egy üres tőzsdei cég volt, 2019. nyarán érkezett a hír, hogy egy tranzakció keretében lényegében az informatikai piacon amúgy jól ismert Delta Systems IT-rendszerintegrátor vállalat veszi magára az üres vázat, és lép ezzel a budapesti tőzsdére.

A cég a másik tőzsdei IT-sztori, a Jászai Gellért-féle 4ig riválisává válhat, mely a T-Systemset vásárolta fel idén.

Az Est Media neve a Pesti Est nevű programajánló újság és a Sziget fesztivál kapcsán is ismerősen csenghet: az előbbit kiadó vállalatot 15 évnyi működés után felvásárolta az Econet, mely 2011 tavaszán váltott az Est Media Vagyonkezelő Nyrt. névre, és 2007-ben a Szigetbe is bevásárolta magát (számításaik nem jöttek be, ezt végül 2012-ben kénytelen volt eladni).

Az Est Media háza táján 2018 őszén kezdődött meg a mozgolódás újra: októberben a cégben 5 százaléknál nagyobb mértékű befolyást szerzett Andy Vajna érdekeltsége, ezt Vajna halála után áprilisban bizalmi embere, Tremmel Zoltán, a TV2 csoport tulajdonosának (a Magyar Broadcasting Zrt.-nek) ügyvezetője vette meg. Május végén aztán kiderült, hogy igazgatósági taggá válik Papp István, aki korábban a Magyar Telekom vezetőségének volt tagja, a Microsoft magyarországi részlegének korábbi vezetője.

Legutóbb azzal került a hírekbe, hogy a NAV zárolta a Delta Systems vagyonának egy részét.

Közreműködött: Zsiborás Gergő

A borítóképen Papp István szerepel (Orbital Strangers Archív)

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.