Generációkon átívelő üzletek – amit elvett a XX. század, visszaadják az utódok

Sok olyan történet került a februári lapba, ami részben arról szól, hogy a XX. század viharai és a szocializmus hogyan akasztotta meg virágzó családi cégek és ágazati integrációk létrejöttét – a történelem miatt elvesztegetett évtizedek lemaradását az utódok igyekeznek pótolni. Mindenki más stratégiával.

Bővebben

MAGYAR 100 – a legértékesebb cégek magyar kézben: lássuk a megyei bajnokokat!

Mutatjuk a legértékesebb magyar vállalkozásokat megyei bontásban. Vízfejű az ország.

Az októberi Forbesban bemutatjuk a MAGYAR 100-at, vagyis a száz legértékesebb teljesen magyar kézben lévő vállalatot. A Concorde MB Partnersszel együtt értékeltük fel ezeket a cégeket (összesen 350 cég mérlegeit néztük át és közel 200-ra adtunk becslést), a munka két hónapig tartott. A lapban megtalálható a teljes lista, szócikkekkel és egy kétoldalas infografikával.

Megjelent az októberi Forbes. Lapozz bele! 

Itt most a megyei bontást néztük meg. Tizennyolc megye – ide vettük Budapestet külön – mondhatja el magáról, hogy a MAGYAR 100 listájáról otthont ad legalább egy nagyvállalatnak. Az ország vízfejűsége itt is látszódik: a 100 cég összértékének majdnem hajszálra pontosan a fele (1008 milliárd forintnyi cégvagyon) a központi régióba van bejegyezve. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az MPF Holdingot is ide tettük, a magyar érdekeltségek közül a legtöbb ugyanis budapesti székhelyű, de a csoport valódi központja évek óta Szingapúrban van.)

Az infografikákat mobilon érdemes a telefont elforgatva nézni. 

 A 100-as listán szereplő cégek 45%-a az első országgyűlési ciklus alatt alakult – bár egy részük már a rendszerváltás előtt is létezett. Ez azt jelenti, hogy a 2017-ben legértékesebb vállalkozások majd fele legalább 25 éves, feltörekvő IT cégeket például alig találunk köztük. A legnagyobbak a rendszerváltáskor kezdték, ugyanakkor az is igaz – és ezt épp az exporthányad mutatja – hogy közülük sokan megértették, ha nem nyitnak a külpiacok felé, akkor lőttek a versenyképességnek és a növekedésnek.

A legnagyobb megyei cégeknél is a gyártás vezet, majd az élelmiszeripar és az építőipar adja a legtöbb vállalkozást.

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő