Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

MAGYAR 100 – egy lista a 100 legértékesebb magyar kézben lévő cégről

A 100 legértékesebb 100%-ban magyar kézben lévő társaságot gyűjtöttük össze. Innen, közülünk indultak, jó részt itt dolgoznak – és ők érik a legtöbbet. MAGYAR 100 – egy lista, amit hamarabb is megcsinálhattunk volna.

Az októberi Forbes az újságosoknál, címlapon a magyar Euroventures csapata, akik – többek között – szédítő magyar sikersztorikat vittek a New York-i tőzsdére. 

A 2017. októberi címlap a magyar Euroventures befektető csapatával.

A 2017. októberi címlap a magyar Euroventures befektető csapatával.

 

Két hónapig dolgozott rajta a magyar Forbes, és közben több mint 350 magyar cég mérlegeit – a konszolidáltakat is – nézték át a magazin és a Concorde MB Partners munkatársai. Így született meg a 100 legértékesebb magyar kézben lévő vállalalat listája:

a 100 legértékesebb 100%-ig magyar kézben lévő cégről van szó.

  1. Videoton, 2. MPF Holding, 3. Nitrogénművek.

A teljes lista a ma megjelenő Forbes magazinban (ha nem a postaládában, akkor a trafikosnál vagy az újságárusnál biztosan lesz!), itt most néhány dolgot mutatunk meg belőle. 

Már a standokon az októberi magazin. Lapozz bele!

 

A Forbes és az MB Partners kalkulációja szerint ezekért a vállalatokért 2035 milliárd forintot kellene most kifizetnie valakinek, ha mind meg akarná venni őket. A 100 legértékesebb magyar kézben lévő vállalat bevétele is hasonló nagyságrendű: 2278,5 milliárd forint. Ami még megdöbbentőbb, és talán válasz arra, hogy miért éppen ők vannak ezen a listán, hogy az export bevétele ennek a 100 cégnek átlagosan 63%.

A 100-as listán szereplő cégek 45%-a az első országgyűlési ciklus alatt alakult – bár egy részük már a rendszerváltás előtt is létezett. Ez azt jelenti, hogy a 2017-ben legértékesebb vállalkozások majd fele legalább 25 éves, feltörekvő IT cégeket például alig találunk köztük. A legnagyobbak a rendszerváltáskor kezdték, ugyanakkor az is igaz – és ezt épp az exporthányad mutatja – hogy közülük sokan megértették, ha nem nyitnak a külpiacok felé, akkor lőttek a versenyképességnek és a növekedésnek.

De hol tevékenykednek a legértékesebb magyar cégek? Ez is beszédes. Miközben az IT és a pénzügyi szektor erősen alulreprezentált, az építőipar hasít, akárcsak az élelmiszeripari vagy az agrár cégek. Az abszolút győztes azonban a gyártás – a legértékesebbnek ítélt Videoton is ebben a bajnokságban focizik, mint szerződéses gyártó, és rajta kívül még 26-an. Ők vannak a legtöbben.

A gyártók kétharmada kapcsolódik valamilyen formában a honi autóiparhoz, leginkább, mint beszállítók. Nem véletlen, hogy ez adja a legnagyobb cégek közül a legtöbb versenyzőt. Ugyanakkor jelzés értékű az is, hogy a két további, legnépesebb kategória nagyon sokat köszönhet a Magyarországra áramló EU-s forrásoknak: ez az élelmiszeripar és agrárium (16 vállalkozással) és az építőipar (14). A területi alapú támogatások mellett az EU-s támogatásokból pörgetett beruházások miatt is teljesítenek jól ezek a cégek – főleg az építőiparban.

Oszd meg!

S ámbár az igazság és a barátság egyaránt drága nekem, szent kötelesség elsőbbséget adni az igazságnak.