Üzlet

Még a magánegészségügyben is komoly hiány van a szakemberekből, válság jöhet

Forbes
2022. január 28. 3 perc olvasás

A magánegészségügyben is harc megy a szakemberekért, a háztartások 11,6 százaléka szembesül katasztrofális egészségügyi kiadással, pedig majdnem minden második magyar járt már magánszolgáltatónál. Nemrég kollégánk is szembesült vele, milyen, ha az állami ellátó helyett magánhoz megy műtétre ember.

Két-három éven át tartó válsággal kell megküzdenie a magánegészségügynek is, az állami állátásban látott humánerőforrás-hiány a privát szektorra is jellemző – hangzott el a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (Meta) online webináriumán. Az eseményen hangsúlyozták: a magánszolgáltatóknál is hatalmas verseny van az orvosokért.

A hazai összes egészségügyi kiadás 3 ezermilliárd forintos kasszájából 950 milliárd forint a magánjellegű, amiből 102 milliárd forint köthető az egészségpénztárakhoz és az egészségbiztosítókhoz – mondta Váradi Péter, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének alelnöke a Világgazdaság beszámolója szerint. Az egészségügyi magánkiadás Magyarországon 32,5 százalék körül alakul, ami európai uniós összevetésben is magasnak számít.

Még a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint is a háztartások 11,6 százaléka szembesül katasztrofális egészségügyi kiadással.

2021-ben a biztosítók esetében 15 százalék, az egészségpénztárak esetében pedig 8 százalékos volt a növekedés. A kiadások a biztosítóknál 16 milliárd forintra rúgtak, az egészségpénztárakon keresztül pedig 55 milliárd forintot költött el a lakosság 2021-ben. Az egészségbiztosításoknál a béren kívüli juttatások rendszerében történt változás miatt a juttatások visszaszorultak, ezt pedig a pénztárak úgy próbálják meg egyensúlyban tartani, hogy bővítik a szerepkörüket, például néhányan már felvállalták a betegutak megszervezését is.

Kiemelkedő fejlődési lehetőséget lát az egészségbiztosítások szegmensében Oláh Attila, a Groupama Biztosító egészségbiztosítási üzletágvezetője. A lap szerint kiemelte: a járványidőszak alatt a magánbiztosítók és az egészségpénztárak szerepe is felértékelődött.

Meglátása szerint a hazai egészségügyi ellátás hatékonyabb lehetne, ha az állami egészségügyi ellátásban az egészségbiztosítások kaphatnának egy kiegészítő szerepet, ezáltal a lakosságot is jobban lehetne ösztönözni az öngondoskodásra.

Az egészségbiztosítók szolgáltatásfinanszírozását 25-30 milliárd forintra becsüli, jellemzően a díjbevétel 60-70 százalékát fizetik ki az egészségügyi szolgáltatóknak.

Magyarországon egy friss kutatás adatai szerint a 18–24 évesek több mint fele járt magánorvosnál az elmúlt egy évben, a 25–34 éveseknek pedig a 60 százaléka vette igénybe a magánegészségügy szolgáltatásait. Az 55–64 éves korosztályból a betegek harmada járt magánellátónál.

Borítóképünk illusztráció.