Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

London. Fotó: Luca Micheli // Unsplash

London leggazdagabbjai luxuslakásokkal próbálják kivárni a Brexit-káoszt

A Brexit miatt 2016 óta döcög a londoni ingatlanpiac, a leggazdagabbak nyomott árakon juthatnak hozzá luxuslakásokhoz, azok pedig, akiknek a font helyett dollárban volt likvid vagyonuk, szintén tapsolnak.

A londoni ingatlanok árán meglátszik az immár három éve tartó bizonytalanság. Márciusban a RightMove nevű ingatlanportál tett közzé statisztikai adatokat, melyben azt írják, a londoni ingatlanárak évente 3,8 százalékot csökkennek.

A szakértők szerint a legvagyonosabbak most versengenek a luxusingatlanokért, melyekből nincs sok.

Kik vesznek lakásokat? 

Az amerikai Forbes szerint főként a külföldiek próbálnak lecsapni a legmenőbb ingatlanokra, amik 20 millió fontról indulnak London központjában. A vásárlási láz oka, hogy ezek az ingatlanok igazából Brexit-biztosak, és akiknek a vagyona dollárban volt félretéve, azok most a dollár-font árfolyam változása miatt (a font 14 százalékkal gyengébb a Brexit óta) extrán jól jártak.  A Forbes példának az a 95 millióért elkelt ingatlant hozza, amit Ken Griffin vásárolt meg a Brexit-káosz kellős közepén. Az eredetileg 145 millióra értékelt ingatlan a Buckingham palota közelében található, Griffin 95 millióért meg tudta vásárolni.

A piac 2014 óta nem pörgött ilyen jól, 38 olyan ingatlan cserélt gazdát, aminek az értéke 20 millió font feletti, viszont az ettől olcsóbb lakások iránti kereslet majdnem 20 százalékkal visszaesett, a 10 millió fontos mezőnyben egy évvel ezelőtt 134 ingatlant adtak el, idén már csak 109-et. Az elemzők szerint a lassulás a Brexit miatti bizonytalanságnak köszönhető, a vevők és az eladók is inkább kivárnak.

 

 

Oszd meg!