Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Messi úton Párizsba – a PSG-nél 25 millió eurós aláírási pénz és ugyanekkora éves fizetés várhatja

Az Athletic névtelen forrásokra hivatkozva közölte, hogy Messi évi 25 millió eurós fizetést kap majd új csapatától. A francia futballklub a gáláns fizetésnek hála a világ négy legértékesebb játékosából már hármat magáénak tudhat – írja az amerikai Forbes.

Az argentin Lionel Messi már nem hívja többé Spanyolországot a második hazájának. A sztárjátékos az ESPN forrásai szerint észak felé tart, és a francia Paris Saint-Germainhez (PSG) igazol. A megállapodás az információk alapján két évre szól, az Athletic névtelen forrásai szerint a deal 25 millió eurós aláírási bónuszt (amit egyből kézhez kap) és 25 millió eurós éves fizetést tartalmaz.

Az összeg jelentős visszalépés az eddigi barcelonai béréhez képest. Augusztus elején még arról szóltak a cikkek, hogy a játékos bónuszokkal együtt négy évre 555 millió eurós fizetésről állapodott meg a klubbal, ez az összeg pedig már nagy visszalépés volt a korábban megszokottakhoz képest.

Messi hétvégén egy sajtótájékoztatón, könnyek között búcsúzott a Barcelonától, amelynek 2000 óta volt játékosa.

Mindent megnyert a Barcelonával

A játékos távozása a katalán együttesből egy korszak végét jelenti. Messi volt a második a világon, aki futballistaként több mint egymilliárd dollárt keresett. (Az első nagy riválisa, Christiano Ronaldo volt.) Jelenleg is az egyik legragyogóbb aktív játékosnak tartják, amit a harmincnégy éves játékos eredményei is alátámasztanak. 

Sztárfocista és a világ egyik legjobban eladható reklámarca // fotó: Leo Messi, Facebook

A Camp Nou (az FC Barcelona labdarúgócsapatának otthona) gyepén 778 mérkőzésen lépett pályára, 672 gólt és 268 gólpasszt jegyzett. A csapatban 35 címet és 75 díjat nyert, köztük hat Aranylabdát, amivel a mai napig rekorder.

Barcelonai évei alatt 1,2 milliárd dollárt keresett (adózás nélkül) karrierje során.

Az amerikai Forbes becslése alapján ebből 875 millió dollárt a pályán, 375 millió dollárt reklámszerződései révén keresett meg. 2020-ban ő volt a világ legjobban fizetett játékosa 130 millió dolláros bevételével. Ebből 97 millió dollárt tett ki a fizetése, míg a maradék 33 millió dollár olyan partnerektől származott, mint az Adidas, a Pepsi vagy a Hard Rock Cafe.

Az amerikai Forbes számítása szerint ez az összeg ráadásul sokkal több is lehetett volna. Anyalapunk becslése alapján Messi 25-75 millió dollár közötti bértől és bónusztól esett el, mivel a járvány miatt az elmúlt két szezonban a spanyol bajnokságban is csökkentek a bérek.

A legnagyobb sportszerződések, Messi tényleg másik bolygóról való

Ha minden jó volt, miért távozott Messi mégis a Barcelonából?

Korábban ugyan arról lehetett hallani, hogy a klub és a játékos megegyeztek Messi maradásáról, azonban a Barcelona anyagi és strukturális nehézségek miatt végül kitáncolt az egyezségből.

Ugyan Messi még egy ötven százalékos fizetéscsökkentésbe is belement, a Barcelona költségvetésébe még így sem fért bele, hogy betartsák a La Liga pénzügyi fair play szabályait.

Az idén életbe lépő szigorítások miatt a spanyol klubok a játékoseladásokból származó bevételeknek csak negyedét költhetik új játékosokra, vagy szerződés meghosszabbításra. A további 75 százalékot adósságtörlesztésre kell fordítaniuk.

A Barcelona egyébként is súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd, januárban a spanyol El Mundo lap arról számolt be, hogy a klub a csőd szélén áll. Az egyesület legutóbbi pénzügyi adatai 117 millió dolláros veszteséget mutatnak, míg az adósság 1,4 milliárd dollárra rúg.

„Túl vagyunk a megengedett fizetési korláton, ez ilyen egyszerű” – mondta Joan Laporta, a Barcelona elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón.

Messi fizetését durván megvágták, a Barcelona több játékoson is spórolhat még

Focierőmű épül Párizsban

Messi érkezése a francia klubba tovább erősít a PSG keretét. A klub az elmúlt kilenc bajnokságból hetet megnyert, és olyan sztárjátékosokat tudhat a soraiban, mint Neymar Jr. vagy Kylian Mbappé. Neymar az amerikai Forbes legértékesebb sportolóinak listáján a hatodik helyen (95 millió dollárt), míg Mbappá a harmincegyedik helyen (40 millió dollár) áll. Messi igazolásával a csapat a világ legdrágább játékosai közül hármat magáénak tudhat. Már csak Ronaldo hiányzik.

Fotó: Leo Messi / Facebook

Oszd meg!