Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Letartóztatták, pár nap alatt 2,8 milliárd dollárt zuhant a vagyona

A dollármilliárdos szaúdi herceg, al-Valíd bin Talal Abdul-Aziz Al Szaúd vagyona gyors ütemben apad, miután a kormány szombaton lecsukta egy antikorrupciós kampány keretében – írja a Forbes.com. A herceg vagyona 855 millió dollárral esett kedden, miután cégének, a Kingdom Holdingnak részvényei tovább estek.

A részvények most vagyonának felét jelentik, a csütörtöki normál kereskedés vége óta 21 százalékkal estek (szaúdi tőzsde pénteken és szombaton zárva tart). Al-Valíd a Kingdom Holding részvényeinek 95 százalékát birtokolja, a tőzsdei kereskedőknek 5 százalék marad.

Összességében al-Valíd vagyona 2,8 milliárd dollárral csökkent szombat éjjel óta, az amerikai Forbes számításai szerint most 15,9 milliárd dolláros vagyona van, ezzel a világ milliárdosai közül a 83 helyről lezuhant a 64-ikre. Szaúd-Arábiában egyébként a Forbes listáján ő a leggazdagabb.

A 62 éves al-Valíd a 80 éves szaúdi király, Szalman bin Abdul-Aziz Al Szaúd unokaöccse, unokatestvére az ország koronahercegének, Mohamed bin Szalmannak. A több mint tucat ember között volt, akit állítólag lecsuktak múlt hétvégén, hogy megerősítsék a koronaherceg hatalmát.

Al-Valíd mára harsányan él, korábban viszont sokkal visszahúzódóbb volt. A kaliforniai Menlo Főiskolára és a New York-i Syracuse Egyetemre járt, mielőtt 1980-ban megalapította a Kingdom Holdingot. Nyugaton talán befektetéseiről legismertebb: befektetett a Lyftbe és a Twitterbe is.

Oszd meg!