rövid hír

Leonardo jegyzetfüzetétől a Four Seasons hotellánc-részesedésig. Hogyan tud Bill és Melinda Gates osztozkodni?

Forbes
2021. május 14. 3 perc olvasás

Bill Gates és Melinda French Gates vagyona meghaladja a marokkói éves GDP-t, és nagyjából akkora, mint a Ford, a Twitter és a Marriott International értéke együttvéve. Ma még nagy rejtély, hogyan tudnak majd megosztozni rajta, egy azonban biztos: nem lesz könnyű.

Bill Gates az emberi történelem egyik legnagyobb vagyonát építette fel, miután 1975-ben megalapította a Microsoftot Paul Allennel. A Gates házaspár nettó vagyonát több mint 124 milliárd dollárra becsülik, és van benne az értékes ingatlanoktól a részvénytársaságon át a ritka műalkotásig az ég világon minden – írja a New York Times.

Például a vagyon része egy szép nagy pakett a Four Seasons luxushotelláncban. Több százezer hektár földterületük és farmjuk is van, többek között Buffalo Bill legendás wyomingi farmja is az övék. Sok milliárd dollárt érő részvényeket birtokolnak olyan óriáscégekben, mint például az Autonation vagy a Waste Management.

És van például egy óceánparti birtokuk Dél-Kaliforniában. Sőt Leonardo da Vinci egyik jegyzetfüzetét is őrzik.

„A válásban érintett pénzmennyiség és a javaik sokszínűsége megmozgatja az ember fantáziáját” – mondta David Aronson ügyvéd, aki előszeretettel képvisel tehetős klienseket válóperekben.

„Nem sok eset volt, ahol még csak közel ennyi pénzről is lett volna szó.”

Csak az Amazon-alapító Jeff Bezos és a regényíró-filantróp MacKenzie Scott válóperében volt a tét még ennél is nagyobb. Bezos vagyonát 137 milliárd dollárra becsülték, bár nagyrészt Amazon-részvényekből állt, Ms. Scott pedig egy négy százalékos pakettet tarthatott meg, ami akkoriban 36 milliárd dollárt ért.

De Bill Gates évtizedeket töltött azzal, hogy ügyesen diverzifikálja a vagyonát, a Microsoftnak például már csak 1,3 százalékát tulajdonolja. Ehelyett a portfóliójában tucatnyi részvénytársaságban szerzett részesedést halmozott fel. Ő az Egyesült Államok legnagyobb földtulajdonosa (legalábbis a magánszemélyek között), és a luxushotelek közül sem egyedül a Four Seasonsben szerzett tulajdonrészt. Egy magánrepülőgép-tulajdonosokat kiszolgáló cégben is van részesedése, és az ingatlanportfóliója az amerikai vidék legnagyobb házait foglalja magában, továbbá számos lovasbirtokot is szerzett. Megújulóenergia-befektetési alapokban és egy nukleáris energiával foglalkozó startupban is van tulajdonrésze.

És persze ott van a Bill and Melinda Gates Foundation. Ötven milliárdos vagyonával a világ egyik legnagyobb jótékonysági szervezete. Ám az összeg letétben van, és nem lehet a házastársi vagyon részeként kettéosztani.

Ügyvédek szerint nehéz lesz a közös vagyont felértékelni és szétosztani. Van, aminek a sorsáról már megegyeztek: a válás bejelentése után azonnal Ms. French Gateshez kerültek az Autonation, a Canadian National Railway és két mexikói cég összesen 2,4 milliárd dollárt érő részvényei. És ezzel azonnal saját jogú milliárdossá is vált.

„Azért egy ilyen esetben könnyebb a megegyezés, ha a felek is úgy akarják, mint azokban a válóperekben, ahol aztán az egykori házastársak nehezen élnek meg a vagyon kettéosztása után” – mondja Aronson. „Ezeknél az embereknél nagyjából csak abban lesz változás, hogy ezután hány milliárd dollárból jótékonykodhatnak.”

Így építette évek óta külön világát Melinda és Bill Gates