Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Illusztráció: ENSZ / Unsplasz

Ötmilliárd forintért vett, azóta lejárt PCR-teszteket semmisít meg az állam 200 millió forintért

A Jelen információ szerint a tesztek leselejtezését az Országos Kórház Főigazgatóság rendelte el, a munkát a Septox Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi el. Mikor megvették, a tesztek még jók voltak.

A PCR-teszt beszerzését a Külügyminisztérium bonyolította. Fosun típusú tesztből (darabja 6070 forint volt) 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy, ezek idén tavasszal jártak le.

A tömeges fertőzésgyanú és a védettségi igazolványok pörgetik a Covid-tesztek piacát: mi mire jó és mennyiért?

Ezeken felül vásároltak 161 milliót a Clinomics termékéből is (darabja 2593 forint), ezek a tesztek is idén tavasszal jártak le. A Maccura tesztjei (darabja 4106 forint) szintén idén áprilisban jártak le, ezekből a Jelen szerint 1,355 milliárdért vásárolt a külügy.

A lap információ szerint ezeket a teszteket most darabonként 206 forintért semmisítik meg.

Azaz az ötmilliárd forintért vásárolt és lejárt szavatosságú teszteket 200 millió forintért tüntetik el.

A lap megkereste az Okfőt, ami azonban nem adott választ kérdéseikre. Indoklásként arra hivatkoztak, hogy az adatok megismerése az állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék.

Pedig a tesztelés nem olcsó

A PCR-tesztek csak akkor ingyenesek, ha szinte biztos, hogy a páciens koronavírusos és az orvos maga utalja a tesztelést. Jelenleg a PCR-tesztek piacán körülbelül 14-19 ezer forintot kell fizetni alkalmanként.

Illusztráció: ENSZ / Unsplash


Oszd meg!