Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Bob Blob // Unsplash

Lego, H&M, IKEA, Volvo, Pepsico – nagyszabású EU-s összefogás körvonalazódik azért, hogy a koronavírus miatt se feledkezzünk el a klímaválságról

Zöld gazdaságmentést sürget egy újonnan alakult, politikusokból, cégvezetőkből, aktivistákból, think tankokból és NGO-kból álló csoport.

180 európai politikus, cégvezető, aktivista, NGO és think tank fogott össze azért, hogy a koronavírus utáni gazdasági helyreállítás már a fenntarthatóság jegyében induljon meg, írja a Reuters. Bár a koronavírus-járvány miatt komoly recesszió előtt áll, az Európai Unió megosztott annak kapcsán, hogyan finanszírozza a gazdasági helyreállítást: a nehéz helyzetben lévő déli országok közös adósságviselést szorgalmaznak a pénzügyileg konzervatívabb északiakkal szemben.

A héten megalakult csoport most európai összefogást sürget annak érdekében, hogy a gazdaságélénkítés/mentés kellőképpen zöld és fenntartható legyen.

„Az éghajlat-semleges gazdaságra való áttérés, a biológiai sokféleség védelme és az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása lehetővé teszik a munkahelyek gyors létrehozását, a növekedést, és hozzájárulhatnak az ellenállóbb társadalmak felépítéséhez”, írják felhívásukban.

Az aláírók között tíz miniszter, 17 ország 79 uniós jogalkotója, számos NGO és think tank is szerepel, de köztük vannak többek között

a L’Oreal, az IKEA, a Danone, a H&M, a Volvo, a Pepsico és a Lego vezérigazgatói is.

Az aláírók szerint a koronavírus-járvány okozta visszaesés komolyabb lehet a 2008-as pénzügyi válságnál: úgy gondolják, a mentési intézkedéseknek elő kell mozdítaniuk az EU Green Deal csomagját. Ennek célja, hogy a 27 nemzet nettó üvegházhatású-gázkibocsátása 2050-re nullára csökkenjen.

Az utóbbi napokban egyre hangosabbá váltak a zöld fellendülés iránti felhívások: az európai pénzügyminiszterek csütörtökön megállapodtak a koronavírussal sújtott gazdaságok támogatásáról, de a fellendítés finanszírozásának kérdését nyitva hagyták. Tíz EU-s ország külön nyílt levelet írt alá, amelyben felszólítja az EU-t, hogy biztosítsa, hogy a mentőcsomag támogatja a Green Dealt; más országok, köztük Lengyelország és Csehország ugyanakkor arra kérik az EU-t, hogy enyhítsen az éghajlattal kapcsolatos vállalásokon a járványra való tekintettel.

Nemcsak cégek, vagyonkezelők is arra sürgetik a kormányokat, hogy dolgozzanak ki gazdasági mentési csomagokat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású átmenet felgyorsítására.

Fotó: Bob Blob // Unsplash

Aki valamit kreál, felépít, teremt, azért tudja megtenni, mert nem szégyelli magát. Aki szégyelli magát, nem mer teremteni. Hát akkor mit tehet? Rombol. Szerintem a rombolás a szégyenből ered.