Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Regio Játék tulajdonosa, a Gyaraki család. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Jót tett a karantén a játékpiacnak

Társasjáték, kreatív játék, Lego – aki a tavalyi karantén alatt játszani szeretett volna otthon, nagy valószínűséggel ezeket a játékokat vásárolta, a Regio Játékkereskedelmi Kft. üzleteiben legalábbis ezek a termékek pörögtek.  

A cég közleménye szerint a koronavírus ellenére is sikeres évet zártak tavaly: a Regio Játékkereskedelmi Kft. 2020-ban 13,8 milliárd Ft-os forgalmat realizált, ami 4,5 százalékos növekedés, és elsősorban az új áruházak nyitásának köszönhető. A játékpiacra jellemző, hogy az éves forgalom közel fele karácsonykor realizálódik, a Regio Játéknál is a december a legforgalmasabb hónap. „Az ünnepi időszakban 1,39 millió játékot vásároltak nálunk 7 milliárd Ft értékben, és az egész évhez viszonyítva ekkor jóval magasabb, 13 831 Ft bolti és 10 800 Ft online kosárértéket értünk el” – mondta el Gyaraki Dávid marketingvezető.  

Az 55 milliárd forintos forgalmú magyar játékpiacon 25 százalékos részesedésével piacvezető Regio Játékkereskedelmi Kft. 2020-ban is növelni tudta bevételeit. „Az előző év minden nehézsége ellenére sikerként könyveljük el, hogy meg tudtuk tartani a közel 14 milliárdos forgalmunkat. A 2019-hez viszonyított 4,5%-os növekedést az új áruházaink megnyitásának köszönhetjük” – mondta Gyaraki Dávid.

Black Friday áprilisban

Tavaly összesen 5,38 millió darab játékot értékesített a Regio Játék, melyek közül az év abszolút győztesei a társasjátékok voltak. „Jóllehet a családok többsége 2020-ban töltötte el a legtöbb időt együtt, így az amúgy is reneszánszukat élő társasoknak óriási löketet adott a kialakult helyzet” – tette hozzá a marketingvezető. A dobogó második fokára a kreatív játékok, a harmadik helyére pedig a korábbi aranyérmes Lego készletek léphettek fel, de népszerűek voltak a babák és az autók is. 

 
Gyaraki Dávid, marketingvezető, Regio

Gyaraki Dávid, marketingvezető, Regio

A tavalyi év értékesítési számainak alakulását a tavaszi boltbezárások és a karácsonyi időszak mozgatta meg leginkább. „Az év első felének szigorú korlátozásai miatt a hagyományos áruházi kosárértékünk mindössze 7,8%-kal, a 2019-es 7038 Ft-ról 7578 Ft-ra nőtt. Ezzel szemben az átlagos internetes kosárérték nem mozdult, ugyanúgy 10.000 Ft volt tavaly, mint az azt megelőző évben, viszont átlagon felül, 100%-kal nőtt az online értékesítésünk. Így történhetett, hogy 2020-ban április 6. volt a webáruházunk legforgalmasabb napja, holott tipikusan ez a nap a Black Friday szokott lenni” – ismertette Gyaraki Dávid.

Négy új üzlet

2020 elején a Regio Játékkereskedelmi Kft. átvett több Játékvár és Játékbox üzletet: Székesfehérváron és három budapesti bevásárlóközpontban – a Csepel Plázában, a Duna Plázában, valamint a Mammut 1-ben. A koronavírus ellenére nem álltak meg a fejlesztések, a Regio Játék új üzletet nyitott a budapesti Corvin Plázában és a Mammut 2-ben, valamint Békéscsabán és Szombathelyen is. 2020 novemberében a vállalat Szegeden kezdett nagy beruházásba, az ikonikus Sóház épületének korszerűsítési munkálataiba.              

Borítókép: A Regio tulajdonosai, a Gyaraki család. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers 

Oszd meg!