Pénz

Stratégiát váltott a világ leggazdagabb magyar embere, Budapestnek sokkal nagyobb szerepet ad

Fekete Emese
2021. június 01. 4 perc olvasás

A Brexit után stratégiát váltott Péterffy Tamás, a világ leggazdagabb magyar embere, sokszoros dollármilliárdos befektetőguru. Az Interactive Brokers Group alapító tulajdonosa magyarországi leányvállalatán keresztül terjeszkedne Közép-, Kelet-, és Délkelet-Európában, itteni leánycége a Budapesti Értéktőzsde tagja lett. Ezt Péterffy Tamás jelentette be Budapesten.

„Már a 90-es éveben elhatároztam, hogy céget alapítok Magyarországon, ugyanis több előnyöm is volt a többi nyugati befektetővel szemben – kezdte Péterffy mai sajtótájékoztatóját. – Nemcsak azt tudtam, hogy a magyar munkaerő olcsó, hanem azt is, hogy nagyon jó, továbbá, hogy a magyar nyelv, a magyarok esze és logikája nagyon jól jár a műszaki dolgokra.”

Péterffy Tamás a bejelentésre érkezett Budapestre / Fotó: Sebestyén László

14-szer gazdagabb, mint Mészáros, 17-szer gazdagabb, mint Csányi

A most 22,6 milliárd dollárra becsült vagyonával a globális Forbes lista 65. helyén álló Péterffy felidézte budapesti gyerekkorát.

„Anyám egyedül nevelt, én az utcán nőttem fel, a lebombázott házak helyén a grundokon, és ettől sokkal többet tanultam, mint az iskolában. Ez az élet mindenre megtanított, ami a későbbi sikereimhez kellett.”

Péterffy 1965-ben emigrált Magyarországról az Egyesült Államokba, ahol 43 évvel ezelőtt létrehozta tőzsdei kereskedéssel foglalkozó cégét, az Interactive Brokers Groupot – a vállalat mára a világ egyik kiemelkedő értékpapír-kereskedelmi cégévé vált. Jelenleg 9,7 milliárd dollár saját tőkével rendelkezik, piaci kapitalizációja 28 milliárd dollár, és mintegy 340 milliárd dollár ügyfélvagyont kezel.

Nagy tervek Budapestről

A cégnek 13 éve működik Budapesten szoftverfejesztő leányvállalata, most 50 szoftverfejlesztővel, itt készül a világszerte alkalmazott internetes kereskedelmi rendszer egy része. Az európai ügyfeleket eddig Londonból szolgálták ki, de a Brexit új stratégiát kényszerített ki, ami miatt ezentúl a magyar leánycégnek is sokkal nagyobb szerep jut, első körben a létszámot 100 főre akarják növelni.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója és Péterffy Tamás, az Interactive Brokers Group alapítója és elnöke (Fotó: BÉT)

Péterffy elmondta, ő azon dolgozott, hogy egész Európát ezentúl Budapestről szolgálják ki, de erről sokan próbálták lebeszélni, így végül felosztották a kontinenst. Nyugat-Európát Írországból, a kontinens középső, keleti, és déli régióit viszont Budapestről fedik le.

„1,4 millió ügyfelünk van, amit nagyon gyorsan szeretnénk növelni, a komoly befektetőket akarjuk kiszolgálni” – fogalmazott Péterffy. Azt már korábban is többször nyilatkozta, hogy a bitcoin és hasonló kriptovaluták nem az ő világa, most a Forbes.hu kérdésére elmondta, mindenkinek azt szokta tanácsolni, hogy vagyonának legfeljebb 1 százalékát fektesse aranyba és bitcoinba.

Utóbbi „semmi, csak egy matematikai formula”.

80 millió ügyfél a cél

10-20 éven belül az Interactive Brokers 80 millió ügyféllel tervez, ezek közül 1-1,5 milliót lát reálisnak ebből a régióból. Ezzel párhuzamosan Péterffy azt szeretné elérni, hogy Budapest az elektronikus befektetések központjává váljon. Közép-Európa piaci kilátásait egyébként jobbnak látja, mint Amerikáét, szerinte „Amerika stabilizációja most nagy bajban van”.

Az 50 fős magyar céget első lépésben 100 fősre növelnék / Fotó: Sebestyén László

A tájékoztatón Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója is jelen volt, ugyanis a magyarországi leánycég, az Interactive Brokerst Central Europe a BÉT tagja lett. Végh Richárd azt mondta: „Az Interactive Brokers a pénzügyi technológia fejlesztésének az élvonalát képviseli, és tagi jelenléte magasabbra emeli a teljes magyar értékpapír-kereskedelmi ökoszisztéma profilját és színvonalát.”

Péterffy Tamásról pedig megjegyezte, örül, hogy „a Wall Streetnek nemcsak farkasai, hanem innovátorai is vannak”.

Péterffy Tamás a Forbes 2017 novemberi címlapján
Péterffy Tamás a Forbes 2017 novemberi címlapján

Péterffy Tamásról 2017 novemberében címlapi portrét közöltünk, akkor Palm Beach-i otthonában készítettünk vele interjút, és azt is bemutattuk, milyen körülmények között él.

Nyitókép: Péterffy Tamás a budapesti terjeszkedés bejelentésekor // Fotó: Sebestyén László