Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Legendás pénzek és megszerzésük: így keresett 12 hónap alatt százmillió dollárt J.K. Rowling

Az első Harry Potter-regény idén ünnepli a huszadik szülinapját, Rowling zsebei pedig azóta egyre csak telnek. Az amerikai Forbes becslése szerint a brit írónő az elmúlt 12 hónapban 95 millió dollárt keresett (ez még adózatlan eredmény), ezzel pedig ő a világ legjobban kereső írója, megelőzve az évtizedekig regnáló James Pattersont.

Rowling 2008 óta nem tudta megugrani a 19 milliónál nagyobb éves árbevételt, idén az Elátkozott Gyermek, és az abból készült színdarab volt, aminek franchise-jogai szép összegeket csorgattak vissza az írónő zsebébe. A könyvből Jack Thorne rendezett darabot, a könyv 2016-ban az Államokban és az Egyesült Királyságban is bestseller volt. Az Államokban 4,5 millió példány fogyott a tavaly júliusi megjelenés óta, ami az ottani könyvpiaci forgalom 85%-át teszi ki, ráadásul ez meglökte az írónő korábbi műveinek eladási számait is, összesen 8,4 millió Rowling-mű talált gazdára az elmúlt 12 hónapban. Az eladásokat a keményfedeles könyvek vezetik, de az e-könyvek is egyre jobban fogynak.

Az Elátkozott Gyermek Rowling otthonában, az Egyesült királyságban letarolt mindent. 2016-ban 1,3 millió példányt adtak el belőle, a West End-en játszott darab pedig csak jó kritikákat kapott.Kilenc Olivier-díj, 2018-ig már most telt házas előadások, jövő áprilisra már lefixálták, hogy a Broadway-en is játszani fogják, aminek jegyárai biztos, hogy piszok magasak lesznek, tehát Rowlingnak 2018-ban sem kell rövid novellákkal fizetnie a kávéért.

De a pénz nem csak innen jön, a Wizarding World of Harry Potter nevű élménypark a Universal floridai vidámparkjában szintén jól termeli a pénzt. Rowling pártízmillió dollárt onnan is behúz a jegyeladásokból, szponzorációkból, merchandise-termékek értékesítéséből és a vendéglátói bevételekből. Az együttműködés az Universalnak is jó, a 2010-es nyitás óta 80%-os forgalomnövekedésük volt, bár Rowlingék nem adták olcsón a jogdíjakat – a park megnyitása 265 millió dollárba került, viszont azóta már nyereséges.

A legutóbbi Harry Potter-film, a Legendás lények és megfigyelésük teljesített az eddigiek közül a leggyengébben, 180 millió dollárba került az elkészítése, és “csak” 814 milliót hozott vissza, ám Rowlingnak ebből is szép összeg jutott, mert forgatókönyvíróként nagyobb pénz járt neki, mint egy átlagos írónak, bőven tízmillió dollár fölötti összeg állhatott a csekken.

Oszd meg!