Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lassult a lendület, de így is 10 éves rekord dőlt meg a lakáshiteleknél

Az év első hónapjában több mint 75 milliárd forint összegben adtak személyi kölcsönöket a bankok, ami 2010 óta a legmagasabb adat, és 31 százalékkal haladja meg az előző évben elért szintet. A lakáshiteleknél ez a szám már visszafogottabb volt (12 százalékos növekedés az előző évhez képest), ám az új szerződések 122 milliárd forintot meghaladó kéthavi összege szintén tízéves rekord.

A bankok több mint 41 milliárd forint összegben adtak új személyi kölcsönöket, 37 százalékkal többet, mint tavaly februárban. Az új lakáshitelek februári, közel 61 milliárdos összege pedig 14 százalékos többletet jelent. Ennek eredményeként az első kéthavi eredmény mind a személyi kölcsönöknél, mind a lakáshiteleknél tízéves rekordot jelent.

Az új személyi kölcsönök összege január-februárban 76 milliárd forintot tett ki, ez 31 százalékos plusznak felel meg. A lakáshiteleknél elért több mint 122 milliárd forintos összeg pedig 12 százalékkal haladja meg a 2018 első két hónapjában elért szintet.

Fontos az is, hogy az idei növekedés mértéke mindkét hitelfajta esetében elmarad a 2018 egészében látott ütemtől

– derül ki a money.hu hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összeállításából.

Trencsán Erika, az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu vezető pénzpiaci szakértője elmondta: „Egyértelműen látszik a legfrissebb adatokból, hogy a lakosság a kiszámítható lakáshiteleket igényli. A kockázatos, változó kamatozású lakáshitelek aránya az év első két hónapjában mindössze 4 százalékot tett ki, ami elenyésző a teljes piacra vetítve.

A biztonságosabb, több mint egy évre fix kamatozást garantáló lakáshiteleknél az 5-10 évig rögzített törlesztésű lakáshiteleké a főszerep, ezek adják a teljes piac 60 százalékát.”

A money.hu kalkulációi szerint április elején egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, legalább 5 évig fix törlesztést kínáló lakáshitelek közül a legolcsóbbak 4 százalék alatti teljes hiteldíj mutatóval voltak elérhetőek, ez kezdetben havi 60 ezer forintos törlesztést jelent. A szakértő hangsúlyozta, hogy mindenképp érdemes körülnézni, a hitelfelvétel előtt, akár szakértők bevonásával, mert a bankok ajánlatai gyorsan változnak és jelentős lehet a különbség közöttük. Trencsán Erika hozzátette, hogy a kormány elmúlt hetekben bejelentett gyermekvállalást ösztönző intézkedései, köztük a júliustól elérhető babaváró hitel, valamint a családi otthonteremtési program bővítése az idén többletkeresletet hozhat a lakossági hitelpiacra.

Fotó: rawpixel // Unsplash

Oszd meg!